Audzētājiem jābūt modriem: Kartupeļu stādījumu aizsardzība pret lakstu puvi un kaitēkļiem

Kartupeļu masveida novākšana sāksies septembrī, aģentūrai LETA pauda Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle.

Viņa norādīja, ka agro kartupeļu vākšana ir sākusies, un šķirņu klāsts ir pietiekams, lai varētu to turpināt līdz masveida kartupeļu novākšanai.

Tāpat Kraukle atzīmēja, ka arī kartupeļiem šī gada siltais un mitrais laiks vietām ir paātrinājis ražas nobriešanu, tomēr patlaban nevar vēl prognozēt, vai novākšana sāksies agrāk.

Savukārt uz jautājumu, vai iespējams prognozēt potenciālās ražas, Kraukle atbildēja, ka patlaban iespējams tikai novērot, cik bumbuļu aizmetušies, bet to lielumu noteiks augusts. Bumbuļu skaits ir labs, tāpēc potenciāli raža varētu būt laba.

Viņa arī norādīja, ka kartupeļu veģetācijas ilgums atkarīgs no dažādiem aspektiem, tostarp no salnām, slimībām un barības vielu pietiekamības. Tāpēc nav iespējams prognozēt, kad kartupeļiem beigsies veģetācija.

Tāpat asociācijas valdes priekšsēdētāja sacīja, ka patlaban lielā daļā valsts teritorijas ir labvēlīgi apstākļi lakstu puves izplatībai. Tāpēc audzētājiem jāaizsargā kartupeļu stādījumi ar fungicīdiem. “Lakstu puve ir kā ugunsgrēks, kuru nevar nodzēst, tāpēc jāsmidzina profilaktiski”, uzsvēra Kraukle.

Viņa arī norādīja, ka kolorado vaboles sekmīgi ierobežotas, izmantojot insekticīdu, tāpēc patlaban īpašu problēmu kartupeļu audzētājiem nav, piebilstot, ka audzētājiem rūpīgi jāseko līdzi saviem laukiem un tad raža būs.

Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienība ir 1997.gadā reģistrēta biedrība. Biedrības mērķis ir apvienot kartupeļu audzētājus un pārstrādātājus, lai koordinētu biedrības biedru savstarpējo darbību kopīgu interešu aizstāvēšanai, veicinātu sadarbību, tirgus attīstību un iekšējā tirgus aizsardzību, kā arī, lai pārstāvētu biedru intereses attiecībās ar valsts varas, pārvaldes un citām institūcijām Latvijā un ārzemēs, kuru darbība ietekmē biedrības biedru intereses.

Lasiet arī: No saulainas piektdienas līdz vētrainai svētdienai: Gaidāms stiprs lietus un pērkons

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas