Baltijas valstis plāno sadarbību kosmosa jomā

Tallinā tikušies Baltijas valstu pārstāvji, lai apspriestu iespējamo sadarbību kosmosa jomā gan savstarpēji, gan ar Eiropas Kosmosa aģentūru (EKA), raksta Igaunijas medijs ERR News.

Visas trīs valstis jau pilnvērtīgi sadarbojas ar EKA un piedalās tās programmās, tomēr norāda, ka jomā, kas šobrīd tik strauji attīstās, kopīgi projekti būs ieguvums visiem. Igaunijas Ekonomikas un komunikāciju ministrijas Kosmosa departamenta pārstāvis Pauls Līass (Paul Liias) sacīja, ka Igaunija pierādījusi sevi kā uzticamu partneri kosmosa sektorā, un piebilda, ka sadarbība ar Latviju un Lietuvu vēl vairāk palielinās jomas nozīmi reģionā.

Līass sacīja: «Gan Igaunija, gan Lietuva un Latvija sadarbojas ar EKA un piedalās vairākās programmās, tomēr līdz šim savstarpējā informācijas un pieredzes apmaiņa bijusi mērena.

Tajā pašā laikā, lūkojoties vismaz uz kosmosa pētījumu sektoru, mēs esam līdzīgas valstis ar līdzīgiem izaicinājumiem, un visi iesaistītie tikai iegūtu no kopīgu projektu īstenošanas.»

Viņš norādīja, ka iespējamie sadarbības virzieni varētu būt satelīta datu izmantošana vides monitoringam, krīžu pārvaldīšanai un drošības jautājumiem. Enterprise Estonia/KredEx pakļautībā esošā Igaunijas Kosmosa biroja vadītājs Madis Vors (Madis Võõras) sacīja, ka ciešāka sadarbība ir nepieciešama un būs noderīga, jo plašāka mēroga ekonomika var veicināt izaugsmi jomā, kas šobrīd strauji attīstās.

Viņš teica: «Kas var būt labāk, kā sadarboties ar draudzīgām kaimiņvalstīm. Igaunija var dalīties ar pieredzi digitālās valsts pārvaldes un kiberdrošības jomā, un var piedāvāt sadarbību ar mūsu augsto tehnoloģiju sektoru. Savukārt Latvijai ir potenciāls kosmosa komunikāciju un kvantu komunikācijas jomās, bet Lietuvas stiprā puse ir lāzeru un neliela izmēra satelītu ražošana.»

Dalība EKA visu trīs Baltijas valstu privātā sektora uzņēmumiem piedāvā nebijušas iespējas kopīgos projektos, ko var īstenot sadarbībā ar EKA. Piemēram, jau tiek runāts par tiešsaistes platformu, kas izmantos attālināti nolasītus datus un būtu noderīga gan privātajam, gan valsts sektoram. Turklāt visu Baltijas valstu sadarbība veidos sinerģiju un veicinās ideju apriti starp privāto sektoru un akadēmiķiem un pētniekiem. Viens no šādiem piemēriem ir Igaunijas studentu izstrādāti satelīti, un šajos projektos iesaistās arī Latvijas universitāšu pārstāvji.

Tikšanās laikā tika gatavots Baltijas Kosmosa manifests, kas liek pamatu sadarbības nostiprināšanai un pieredzes apmaiņai Igaunijas, Latvijas un Lietuvas starpā.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas