Vasara dāvā mums daudz gardu brīžu – svaigus dārzeņus, ogas, sauli un, protams, piparmētras. Šis aromātiskais augs aug strauji un bagātīgi, un ir viens no vispieejamākajiem veidiem, kā ienest savā ikdienā svaigumu, veselību un prieku. Pat ja jums vēl nav sava dārza, piparmētras iespējams audzēt arī puķupodā uz balkona vai pat virtuvē uz palodzes – tās ir ne tikai izturīgas, bet arī neprasa daudz kopšanas. Ja kaimiņu dobe izskatās piparmētru zaļumā – palūdziet saujiņu, jo pavisam drīz pašiem būs sava!
Piparmētra nav tikai smaržīgs zaļums tējai – tā ir īsta dārgumu lāde veselībai un baudai. Tās lapas satur ēteriskās eļļas, kas palīdz pret galvassāpēm, uzlabo gremošanu un nomierina nervu sistēmu. Turklāt piparmētra ir lielisks veids, kā padarīt ikdienas receptes īpašākas – gan vasarā, gan ziemas krājumos.
Kā kaltēt piparmētras ziemai?
Lai arī vasarā piparmētras pieejamas svaigas, rudens vējā un ziemas vakaros īpaši novērtēsiet iepriekš sagatavotu piparmētru tēju. Lūk, kā to paveikt pareizi:
- Novāciet piparmētru zariņus sausā dienā, kad rasa jau nožuvusi – ideāli vēlā rītā vai pirms pusdienām.
- Sasieniet nelielos pušķīšosun pakariet tos ēnainā, labi vēdināmā vietā – piemēram, bēniņos, verandā vai zem nojumes.
- Kad lapas kļuvušas trauslas un čaukstīgas, atdaliet tās no kātiem un uzglabājietstikla burkā vai papīra maisiņā, vēsā vietā, prom no saules gaismas.
Piecas gardas un pārsteidzošas receptes ar piparmētrām
Atspirdzinošs bezalkoholiskais mohito
Sastāvdaļas:
Svaigas piparmētru lapas (10–12)
1 ēdamkarote cukura vai medus
½ laima sula
Gāzēts ūdens
Ledus
Pagatavošana: Stikla glāzē saber piparmētras ar cukuru, nedaudz samīca ar karoti vai piestu, lai izdalās ēteriskās eļļas. Pievieno laima sulu, ledu un uzlej gāzēto ūdeni. Maisa, rotā ar piparmētru zariņu. Īsts vasaras veldzējums!
Mājas piparmētru saldējums bez saldējuma aparāta
Sastāvdaļas:
500 ml saldā krējuma (35%)
1 kārba iebiezinātā piena
Sauja svaigu piparmētru
Daži pilieni vaniļas ekstrakta
Pagatavošana: Piparmētru sasmalcina un iemaisa saldā krējumā, uzvāra, tad atdzesē un izkāš. Saputo ar iebiezināto pienu un vaniļu. Pārlej traukā un liek saldētavā uz vismaz 6 stundām, ik pēc 1–2 stundām apmaisot. Garša – kā vasara karotē!
Piparmētru tēja ar medu un citronu
Sastāvdaļas:
1 ēdamkarote kaltētu piparmētru (vai sauja svaigu)
250 ml verdoša ūdens
Medus, citrons pēc garšas
Pagatavošana: Aplej piparmētras ar verdošu ūdeni, ļauj ievilkties 5–10 minūtes. Pievieno medu un citronu. Šī tēja ne tikai garšo, bet arī uzlabo pašsajūtu pēc garas dienas.
Zaļais piparmētru smūtijs
Sastāvdaļas:
Sauja spinātu vai kāpostu
1 banāns
½ ābola
Saujiņa piparmētru
200 ml ūdens vai augu piena
Pagatavošana: Visu sablendē līdz gludai konsistencei. Piparmētra piešķir dzērienam īpašu svaigumu, bet pārējās sastāvdaļas sniedz enerģiju.
Piparmētru pesto salātiem un makaronu ēdieniem
Sastāvdaļas:
Sauja piparmētru lapu
Daži bazilika lapiņu kātiņi (pēc izvēles)
1 ķiploka daiviņa
2 ēdamkarotes rīvēta cietā siera
2 ēdamkarotes olīveļļas
Sauja riekstu vai sēkliņu
Sāls, pipari
Pagatavošana: Visu sablendē līdz viendabīgai masai. Lieliski der pie makaroniem, grilētas gaļas vai uz maizes. Piparmētra dod patīkamu mentola niansi un padara pesto īpaši vasarīgu.
Piparmētra ir augs, kas reiz iesakņojies, vairs negrib pazust. Tā ātri izplešas, un jau pēc pāris nedēļām varat vākt pirmos zariņus. Pat ja dārza nav – maza podiņa pietiek, lai sāktu. Sākumā viena glāze tējas, tad mohito vakaram un galu galā – vesels ziemas krājums veselībai un garšai.
Tāpēc šovasar sāciet ar vienu mazu piparmētru stādu un ļaujiet, lai daba strādā jūsu labā – BNN jau ir sagatavojis gardas idejas, kā šos zaļumus baudīt visu gadu!
Lasiet arī: No 1. augusta spēkā stāsies jauni ierobežojumi alkohola pieejamībai un reklāmai