Rudens Latvijā ierodas ar miglainiem rītiem, lietainiem vakariem un bagātīgu ražu tirgos. Šajā laikā īpašu vietu ieņem ķirbis – spilgti oranžais rudens simbols, kas ne tikai priecē ar krāsu, bet arī ir īsts vitamīnu krājums. Ķirbju zupa kļuvusi par vienu no rudens ēdienkartes klasiskajiem ēdieniem, jo tā ir gan sātīga, gan veselīga, gan arī viegli pagatavojama.
Kāpēc ķirbis ir tik vērtīgs?
Ķirbis ir bagāts ar A un C vitamīniem, kas stiprina imunitāti, un tajā esošās šķiedrvielas palīdz gremošanai. Tajā ir arī magnijs un kālijs, kas atbalsta sirds veselību, bet vieglā saldenā garša padara to par lielisku pamatu gan sāļiem, gan saldeniem ēdieniem. Turklāt ķirbis ir ar zemu kaloriju daudzumu, tāpēc tas ir piemērots arī tiem, kas vēlas uzturēt vieglāku maltīšu režīmu.
Ķirbju krēmzupa – klasika, kas nekad neapnīk
Nepieciešams:
-
600 g ķirbja mīkstuma
-
1 burkāns
-
1 sīpols
-
2 kartupeļi
-
2 ķiploka daiviņas
-
1 l buljona (dārzeņu vai vistas)
-
100 ml saldā krējuma (pēc izvēles)
-
olīveļļa, sāls, pipari
Pagatavošana:
-
Sīpolu un ķiploku apcep olīveļļā līdz tie kļūst zeltaini.
-
Pievieno gabaliņos sagrieztu ķirbi, burkānu un kartupeļus, nedaudz apcep.
-
Pārlej ar buljonu, vāra, līdz dārzeņi mīksti.
-
Sablandē ar rokas blenderi līdz krēmīgai konsistencei.
-
Pievieno saldo krējumu, pievieno sāli un piparus pēc garšas.
Rezultāts – sātīga, maiga un aromātiska zupa, kas lieliski silda drēgnā vakarā.
Kā padarīt zupu īpašu?
-
Ar grauzdiņiem: sagrieztu maizi apgrauzdē ar ķiploku un nedaudz olīveļļas. Tie piešķirs kraukšķīgumu.
-
Ar sēklām: ķirbju sēklas apgrauzdē pannā ar šķipsniņu sāls un pievieno virspusē. Tās bagātinās ar olbaltumvielām un minerālvielām.
-
Ar garšvielām: muskatrieksts un ingvers piešķirs īpašu siltumu un aromātu.
-
Ar sieru: pasniedzot var pārkaisīt rīvētu cieto sieru vai pievienot gabaliņu kazas siera, kas labi sader ar ķirbja saldenumu.
Ķirbju zupa nav tikai ēdiens – tā ir daļa no rudens noskaņas. Tā rada mājīgumu, savieno ģimeni pie viena galda un palīdz izbaudīt sezonu. Lietainā vakarā ar tvaikojošu ķirbju krēmzupu rokās un kraukšķīgiem grauzdiņiem blakus – rudens kļūst ne tikai paciešams, bet pat gaidīts.
Lasiet ari: BNN padoms | Rudens dārza noslēpumi: kā iegūt sapņu ziedus pavasarī
Seko mums arī Facebook, Draugiem un X!