BNN padoms | Sēņošana – latviešu prieks, azarts un labs gardums ziemai

Latvijā sēņošana nav tikai hobijs – tā ir dzīvesstila sastāvdaļa. No bērnības līdz sirmam vecumam daudziem latviešiem sēņu grozs ir kā uzticams sabiedrotais meža ceļos. Tāpat kā makšķerēšana vai ogošana, arī sēņošana nes sevī azartu – pacelt zem egles zariņa un atrast veselu gailenu pulciņu var būt tikpat aizraujoši kā atklāt dārgumu lādi. Tā ir meditācija dabā, bet reizē arī noderīgs pielikums pusdienu galdam.

Labākās ēdamās sēnes Latvijas mežos

Sēņu daudzveidība Latvijā ir bagātīga, taču ir dažas pārbaudītas vērtības, kas meklējamas ikvienā grozā:

  1. Gailenes (Cantharellus cibarius)

Dzelteni zeltainas, viegli pamanāmas starp sūnām un lapām. Nav tārpainas, ļoti aromātiskas un noderīgas gan svaigiem ēdieniem, gan marinēšanai. Lieliski der cepšanai sviestā ar sīpoliem.

  1. Baravikas (Boletus edulis)

Latvijas sēņu karalis. Gaļīgs, tumšu cepurīti un biezu kātu. Tās žāvē, sautē, marinē. Meklējamas skuju un jauktos mežos. Ļoti vērtīgas gardēžu virtuvēs.

  1. Apšu bekas (Leccinum aurantiacum)

Oranži sarkana cepure, stingrs kāts ar tumšiem punktiņiem. Bieži aug bērzu vai apšu tuvumā. Gatavojot kļūst tumšākas, bet garšas ziņā – ļoti iecienītas.

  1. Bekas (Xerocomus un citas)

Dažādas bekas – sviesta bekas, bērzlapes – ir bieži sastopamas un piemērotas cepšanai, saldēšanai un konservēšanai. Ja neesi drošs – labāk tās neņem, jo vairākām sugām ir līdzīgas, bet indīgas “radinieces”.

Recepte: Marinētas gailenes ziemas priekam

Sastāvdaļas:

  • 1 kg svaigu gaileņu
  • 1 L ūdens
  • 2 ēdamk. sāls
  • 1 ēdamk. cukura
  • 150 ml 9% etiķa
  • 5-6 melnie pipari
  • 2 lauru lapas
  • 2 krustnagliņas
  • (pēc izvēles – dilles, ķiploka daiviņas)

Pagatavošana:

  1. Sēnes nomazgā, lielākās pārgriež uz pusēm.
  2. Vāra sālītā ūdenī 10 minūtes, noskalo.
  3. Atsevišķi vāra marinādi: ūdeni, sāli, cukuru, garšvielas un etiķi.
  4. Sēnes liek atpakaļ marinādē, pavāra vēl 5–7 minūtes.
  5. Pilda sterilās burciņās (vēlams ar vāku, kas aizskrūvējams), aizvāko karstas.
  6. Uzglabā vēsā, tumšā vietā. Garšos brīnišķīgi gan pie gaļas, gan kā uzkoda!

Padoms: Burciņas vislabāk sterilizēt cepeškrāsnī 100°C apmēram 15 minūtes vai izskalot ar verdošu ūdeni.

BNN atgādina: Drošība mežā ir tikpat svarīga kā pilns grozs

Lai sēņošana nesagādātu nepatīkamus pārsteigumus, atceries dažus drošības principus:

  • Ērces:Lieto pretērču aerosolu, izvēlies apģērbu ar piedurknēm, pēc meža pārbaudi ādu.
  • Čūskas:Latvijā dzīvo odzes – ejot pa augstu zāli vai purvainiem mežiem, valkā zābakus un rūpīgi skaties zem kājām.
  • Dzīvnieki:Lāči Latvijā nav ikdienas sastopami, taču var būt. Ejot tālākos mežos, paņem svilpi vai dodies ne viens pats – skaņas signalizēs zvēriem par cilvēka klātbūtni.
  • Nepazīstamas sēnes:Nekad neliec grozā sēnes, kuru droši nepazīsti. Pat visgaršīgākajai izskatīgajai sēnei var būt bīstams dubultnieks!

BNN padoms par aprīkojumu

Lai sēņošana būtu patīkama:

  • Grozs(nevis plastmasas maisiņš!) – sēnes elpos un nesaspaidīsies.
  • Asais nazītis– lai sēnes grieztu, nevis rautu ar visu micēliju.
  • Ērts apģērbsun ūdensnecaurlaidīgi apavi – Latvijā arī augustā var būt lietus.
  • Maza mugursomaar ūdeni, uzkodu un uzlādētu telefonu – īpaši, ja dodies mežā viens.

Prieks un piesardzība roku rokā

Sēņošana Latvijā ir īsts dārgums – veselīga nodarbe, kas savieno cilvēku ar dabu, palīdz atslābināties un arī papildina pieliekamo. Tomēr BNN atgādina – ejot mežā, esi vērīgs, informē kādu par savu maršrutu un uzticies tikai pārbaudītai zināšanai par sēnēm. Lai tava groza saturs vienmēr būtu drošs un gards!

Lasiet arī: Lai ietaupītu astoņus miljonus eiro, VID samazinās darbinieku skaitu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas