BNN padoms | Zemeņu laiks tuvojas! Gardas receptes, kā šovasar baudīt karalisko ogu

Latvijas laukos jūnijā sākas īsta burvība – zemeņu lauki pamazām pārtop sārtā, smaržīgā tepiķī. Šogad audzētāji sola, ka raža būs kārtīga – it īpaši tur, kur ogas augušas siltumnīcās vai tuneļos. Un tas nozīmē tikai vienu: vasaras garšīgākais brīdis ir klāt!

Zemene nav tikai oga. Tā ir atmiņa par bērnību, pikniku dārzā, pirmo ievārījuma smaržu virtuvē vai karstu dienu, kad viss, kas vajadzīgs – ir glāze auksta piena un bļoda ar zemenēm. Tās nav tikai garšīgas – tās arī pilnas ar C vitamīnu, antioksidantiem, šķiedrvielām un labu noskaņojumu.

Šeit piedāvājam īpaši sirsnīgu recepšu izlasi, kur zemenes ir ne tikai sastāvdaļa, bet galvenā zvaigzne. Receptes ir vienkāršas, pārbaudītas un izteikti latviskas – ar vieglu vasaras romantiku un praktisku vieglumu.


🥛 Zemenes pienā – bērnības garša, ko nekas nespēj aizstāt

Šī recepte nav vienkārši ēdiens – tā ir sajūta. Daudziem no mums šī kombinācija ir pirmā vasaras garša, kas saistās ar bērnību pie vecmammas laukos, kad pēc dārza darbiem tika nolikts priekšā šķīvis ar sarkanām ogām, cukura trauciņš un krūze piena.

Nepieciešams:

  • Sauja svaigu zemeņu

  • Glāze piena

  • Cukurs pēc garšas

Pagatavošana:
Nomazgā zemenes, saspaidi ar dakšiņu vai sablendē, pievieno cukuru un pārlej ar pienu. Samaisi, nedaudz atdzesē un – pasmaidi! Tā ir vienkāršība, kas nekad nezaudē savu vērtību.


🍓 Vasaras smūtijs pilns svaiguma un spēka

Kad diena ir karsta, gribas kaut ko veldzējošu un vieglu, bet arī sātīgu. Šis smūtijs ir ideāls brokastīm, pēcpusdienas uzkodai vai pat desertam. Banāns dod saldumu, jogurts – krēmīgumu, bet zemenes piešķir dzīvespriecīgu skābenumu.

Nepieciešams:

  • 1 glāze zemeņu

  • 1 banāns

  • ½ glāzes grieķu jogurta

  • ½ glāzes piena vai augu dzēriena

Pagatavošana:
Visu sablendē līdz viendabīgai masai. Pasniedz nekavējoties – šis ir dzēriens, kas pabaro gan ķermeni, gan garastāvokli!


🍰 Vienkārša zemeņu kūka – salds prieks visai ģimenei

Ne katram ir laiks pavadīt pusdienu virtuvē, bet kūkas gribas gan sev, gan ciemiņiem. Šī ir viena no tām receptēm, ko var pagatavot ātri, bet efekts – kā no konditorejas skatloga! Putukrējuma maigums un zemeņu svaigums rada ideālu kombināciju.

Nepieciešams:

  • Gatava biskvīta pamatne (vai paša cepta)

  • Putukrējums

  • Svaigas zemenes

  • Cukurs pēc garšas

Pagatavošana:
Uz biskvīta kārto putukrējumu un sagrieztas zemenes. Veido vairākas kārtas. Atstāj uz stundu ledusskapī, lai saskaras garšas. Rezultāts – gards, svaigs un ļoti vasarīgs deserts.


🍨 Zemeņu saldējuma kokteilis – vasaras smaids glāzē

Ir brīži, kad gribas ko mazliet kaprīzu un atvēsinošu – un šis kokteilis ir kā bērnības svētki. Tas ir arī lielisks veids, kā iepriecināt bērnus vai radīt sajūtu, ka ikdienišķā pēcpusdiena ir pārvērtusies par nelieliem svētkiem.

Nepieciešams:

  • 1 glāze zemeņu

  • 2 bumbiņas vaniļas saldējuma

  • ½ glāzes piena

Pagatavošana:
Sablendē visu kopā. Pasniedz uzreiz, rotā ar zemenēm vai piparmētru lapiņu – ja gribas mazliet greznības. Šis kokteilis vienmēr izraisa sajūsmu.


🍯 Mājās gatavots zemeņu ievārījums – vasaras garša ziemas rītos

Kas gan var būt labāks par pašgatavotu ievārījumu, kad ārā ir pelēks un auksts? Viena karote uz karstas tostermaizes vai pankūkām – un pēkšņi Tu esi atpakaļ jūnijā. Šī klasiskā recepte der gan pieredzējušām ievārījuma vārītājām, gan iesācējiem.

Nepieciešams:

  • 1 kg zemeņu

  • 700 g cukura

  • Sula no 1 citrona

Pagatavošana:
Zemenes nomazgā, pārgriež uz pusēm. Liec katlā kopā ar cukuru un citrona sulu. Vāri uz vidējas uguns, līdz masa sabiezē. Lej burkās, aizvāko, ļauj atdzist – un saglabā daļiņu vasaras arī ziemā.


❄️ Sasaldē zemenes – lai vasara paliek ar Tevi arī decembrī

Ja dārzā zemenes ienākas pārpilnībā vai tirgū piedāvājums ir īpaši vilinošs, neaizmirsti par sasaldēšanu! Tas ir vienkāršākais veids, kā vasaras garšu glabāt ilgi un izmantot smūtijos, kūkās vai kompotos visa gada garumā.

Kā to darīt:
Nomazgā zemenes, nosusini, izkārto uz paplātes un sasaldē vienā kārtā. Kad tās cietas, pārliec traukos vai maisiņos. Uzraksti datumu, un Tu būsi sev pateicīgs vēl pēc mēnešiem.

Zemenes ir vairāk nekā oga. Tās ir mūsu vasaras sūtne, veselības avots, garšu buķete, kas vieno paaudzes un atgādina, ka skaistums slēpjas vienkāršībā. Baudīsim šo īso, bet burvīgo laiku – ar sirds vieglumu, krūzīti piena un pilnu bļodu zemeņu. Lai vasara lutina un garšo pēc prieka!

Lasiet arī: BNN padoms | Telts, tējas termoss un zvaigznes: padomi pirmajam nakts piedzīvojumam dabā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas