BNN pēta | Kas ir Lietuvas 2023.gada uzvarētāji un zaudētāji?

Lins Jegelevičs (Linas Jegelevičius), speciāli BNN

Ziemassvētku zvani ieskandina 2023.gada beigas, kas daudziem Lietuvā bija skumju pilns. BNN uzrunāja lietuviešus no dažādiem aprindu slāņiem un jautāja, kas viņiem no šī gada palicis atmiņā visvairāk. Kas ir Lietuvas 2023.gada uzvarētāji un zaudētāji?

Lietuvas eiroparlamentārietis Petrs Auštrevičs (Petras Auštrevičius) aģentūrai BNN sacīja, ka 2023.gadā viņam atmiņā palikušas vairākas lietas.

“Diemžēl pirmā ir postošā un briesmīgā kara turpināšanās Ukrainā. Tā prognozes joprojām ir drūmas, un tam tuvākajā laikā nav redzamas beigas. Mani it īpaši sarūgtināja Kačovkas dambja sprādziens Ukrainā. Es to uzskatu par nežēlīgu noziegumu pret vidi,” uzsvēra Auštrevičs.

“Otrs notikums, kas piesaistīja manu uzmanību, ir Hamās 7.oktobra neaprakstāmais uzbrukums Izraēlai. Es to uzskatu par jaunu necilvēcības virsotni. Atbildes reakcija bija skarba, bet Izraēlai ir tiesības sevi aizstāvēt, lai ko tas prasītu,” sacīja Eiropas Parlamenta deputāts, atzīstot, ka

viņš negaida, ka abas puses tuvākajā laikā varētu sēsties pie sarunu galda.

“Vispirms ir jāatbrīvo ķīlnieki,” viņš uzsvēra.

“Trešais svarīgākais notikums manā skatījumā bija Pasaules klimata samits Dubaijā, kura mērķis ir samazināt emisijas, lai apturētu globālo sasilšanu,” sacīja prominentais Lietuvas politiķis.

Auštrevičam grūtības sagādāja uzvarētāju un zaudētāju nosaukšana Lietuvas un starptautiskajā politiskajā arēnā: “Neesmu drošs, vai būtu pareizi viņus nosaukt.”

“Manuprāt, lielākie zaudētāji Lietuvā ir prezidenta personāls, kura publiskā retorika – tik nicinoša un musinoša – man šķiet neadekvāta. Mūsu politiskā kultūra 2023.gadā ir sasniegusi jaunu kritumu – pavisam noteikti!” teica Auštrevičs.

Auštrevičs, atsaucoties uz skaudro tiesas spriedumu, kurā viņa pārstāvētajai Liberālajai kustībai tika piespriesta apsūdzība skaļā politiskās korupcijas skandālā, sacīja: “Šajā ziņā

mūsu partija uzskatāma par zaudētāju. Tas mūsu partijai bija milzīgs trieciens.”

Aģentūra BNN atgādina, ka bijušais deputāts un bijušais Liberālās kustības līderis Eligijs Masulis (Eligijus Masiulis) tika atzīts par vainīgu korupcijas un tirgošanās ar ietekmi noziegumos un notiesāts ar cietumsodu. Masulis aiz restēm pavadīs piecus gadus un sešus mēnešus.

Lietuvas Strēlnieku savienības astoņdesmitgadīgais biedrs Ādolfs Sendrausks (Adolfas Sendrauskas) aģentūrai BNN sacīja, ka

2023.gads viņam sagādājis “daudz skumju”.

“Karš Ukrainā nemitējās visu 2023.gadu, un nekas neliecināja, ka tas varētu beigties. Tad oktobrī notika šausminošais Hamās uzbrukums Izraēlai, un ebreju reakcija bija briesmīga, bojāgājušo skaitam tuvojoties jau 20 000. Manuprāt, pasaule virzās uz neprātu, un 2024.gadā mēs to pieredzēsim vēl jo vairāk,” uzsvēra Sendrausks.

Lai gan viņa dzimtā pilsēta Palanga 2023.gadā, kā vienmēr, bija viesmīlīga, viņš pamanīja manāmas izmaiņas tūristu sastāvā.

“Saprotams, ka nebija ne krievu, ne baltkrievu, un saspīlētās attiecības, īpaši ar Baltkrieviju, mani sevišķi uztrauca,” atzina vīrietis.

Runājot par kūrortu, viņš uzslavēja vietējās varasiestādes par to, ka tās iedzīvinājušas kultūras dzīvi pilsētas rātsnamā Kurhauzā, kas nesen tika atjaunots pēc postošā ugunsgrēka, kurš pirms vairāk nekā 12 gadiem to nodedzināja līdz pamatiem.

Vietējais aktīvists saka, ka viņu uztrauc jauniešu patriotisma mazināšanās.

“Mūsdienās jaunieši dzīvo savās mobilajās aplikācijās un maz interesējas par sabiedrisko dzīvi. Es patiešām raizējos, ka gadījumā, ja Lietuva tiks apdraudēta, mūsu sīvi izcīnītā brīvība netiks pienācīgi aizstāvēta,” atzina Sendrausks.

Lietuvas politologam Vītautam Dumbļauskam (Vytautas Dumbliauskas) 2023.gadā visvairāk atmiņā palikusi nerimstošā asinsizliešana Ukrainā.

“Šķiet, ka karš ir nonācis bezizejas stāvoklī. Šajā ziņā ne Rietumi, ne Putins nav nedz uzvarētāji, nedz zaudētāji,” analītiķis sacīja aģentūrai BNN, piebilstot, “Es baidos, ka Rietumi un ASV vēl nav līdz galam sapratuši Krievijas radītos draudus.”

Iekšpolitikā viņš uzskata, ka Gitans Nausēda (Gitanas Nausėda) var sevi uzskatīt par gada uzvarētāju.

“Lai gan notiek nepārtraukti strīdi ar valdošo partiju Tēvzemes savienība-LKD, viņš ir saglabājis augstus reitingus un ir labā pozīcijā, lai 2024.gadā iegūtu otro prezidenta termiņu,” prognozē Dumbļausks.

Runājot par zaudētājiem, viņš piekrīt, ka Liberālajai kustībai šis ir bijis slikts gads, taču noraida iespējamo kaitējumu, ko partijai varētu nodarīt bargais tiesas spriedums.

“Skandāls notika pirms gandrīz desmit gadiem, un jaunā paaudze, kas atbalsta Liberālo kustību, ir izaugusi. Partijas vēlētāji ir stabili, un spriedums viņus nenobaidīs,” uzsver analītiķis.

To, ka Lietuva 2023.gada nogalē nespēja iecelt jaunu vēstnieku Polijā, kad tur tika iecelta jauna valdība, Dumbļausks uzskata par valsts zaudējumu.

“Patiešām, pārāk daudz ķīviņu augstākajā līmenī valstij nenāk par labu,” viņš secināja.

Dumbļausks atminējās, ka decembra beigās Lietuvas parlaments, Seims, anulēja deputāta Petra Gražuļa (Petras Gražulis) mandātu par deputāta zvēresta pārkāpšanu, kas liedz viņam kandidēt uz parlamenta vai prezidenta amatu desmit gadus: “Man tas nešķiet nekas būtisks. Gražulis jau daudzus gadus ir bijis politiskais blēdis, un tagad, kad viņš ir ārā no Seima, es domāju, ka viņa pietrūks tikai retajam.”

Gražulis tika pieķerts, balsojot par citu deputātu. Konstitucionālā tiesa nesen nolēma, ka tas ir rupjš konstitūcijas pārkāpums.

Par to, lai atņemtu Gražulim mandātu, balsoja 86 deputāti, astoņi balsoja pret un četri atturējās. Lai atbalstītu šo priekšlikumu, aizklātā balsojumā par to bija jānobalso vismaz 85 no 141 deputāta.

Taču Lietuvas trešās lielākās pilsētas Klaipēdas laikraksta Vakarų Ekspresas redaktors Gintars Tomkus (Gintaras Tomkus) uzskata, ka Gražulis ir gada “nepārprotamais zaudētājs”.

“Runājot par uzvarētājiem, deputāts Remigijs Žemaitaitis (Remigijus Žemaitaitis), kurš Klaipēdas mēra vēlēšanās ieguva vairāk nekā 20% un kurš bieži vien tiek nežēlīgi un tendenciozi apvainots par saviem atklātajiem, bet patiesajiem izteikumiem, ir uzvarētājs, jo viņš daudziem kļūst par iekārojamu izvēli gaidāmajās parlamenta vēlēšanās 2024.gada oktobrī,” sacīja Tomkus.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas