BNN PĒTA | Plāns Viļņas centrā nozāģēt deviņus kokus izsauc sabiedrības sašutumu

Lins Jegelevičs (Linas Jegelevičius), speciāli BNN

Nekustamo īpašumu attīstītāja plāns Viļņas centrā nozāģēt deviņus kokus aizdedzis sašutuma liesmas ne vien Lietuvas galvaspilsētā, bet arī visā valstī, sadusmojot kā sabiedrību, tā politiķus.

Trešdien, 20.jūlijā, vismaz vairāki simti cilvēku pulcējās Viļņas centrā, lai protestētu pret attīstītāju plānu nocirst deviņus kokus – kļavu, sešus valriekstu koku, cukurkļavu un Kaukāza plūmīti – Basanaviča un Mindauga ielas stūrī.

Skvērs, kurā atrodas koki, ir daļa no vēsturiskās dzelzceļa administrācijas apbūves, un populārs kļuva pēc tam, kad tur novietoja franču autora Romēna Gerija (Romain Gary) statuju. Tagad nekustamo īpašumu attīstītājs UAB Dobilo Daigas plāno būvēt stikla un tērauda strukūru, lai paplašinātu netālu esošo kafejnīcu, un vēlas aizstāt deviņus nozāģētos kokus ar septiņiem augu podiem.

Daži no protestētāju plakātiem vēstīja: “Neaizskariet mūsu kokus”, “Betons nerada skābekli”, “Kas iznīcina pilsētu vairāk – koki vai cilvēku tuvredzība?”, “Tos visus ir vērts saglabāt” un “Koki ir mantojums”.

Protesta dalībnieki sacīja, ka attīstītāja nekaunībai nav robežu, un iedzīvotāju pacietības mērs nu ir pilns.

Lai gan pašvaldība bija likusi uzņēmumam sazināties ar sabiedrību un izskaidrot plānus, neviens uzņēmuma pārstāvis nebija ieradies uz protestu, un tas tikai pielēja eļļu ugunij.

Viļņas mērs Valds Benkunsks (Valdas Benkunskas) uzrunājot pūli uzsvēra, ka uzņēmums nav no pašvaldības ieguvis atļauju koku nociršanai, un tāda arī netiks izsniegta. Tomēr viņš piebilda, ka zemes gabala īpašnieki jebkurā laikā var nocirst kokus, jo tiem netiek piemērota nekāda likumiska aizstāvība. Mērs gan solīja, ka pašvaldība ir spērusi visus nepieciešamos soļus, lai kokus aizsargātu – tā sazinājusies ar prokuratūru, Vides ministriju un policiju.

Benkunsks sacīja:

“Kamēr vien netiek apstrīdēta būvatļauja, kurā visi deviņi koki atzīmēti kā nocērtami, viņiem ir tiesības to darīt.

Tādēļ esam vērsušies prokuratūrā, lai lūgtu pārbaudīt, vai būvatļaujas izsniegšanā visi soļi bijuši likumīgi un vai nav pārkāptas sabiedrības intereses. Tikai prokuratūra to var izdarīt. Prokuratūra, ja tiks saskatīts sabiedrības interešu pārkāpums, vērsīsies tiesā, un tiesa atcels būvatļauju. Tāda ir kārtība, un mēs esam sākuši procedūru.”

Mērs gan atzina, ka laiks nav pašvaldības pusē. Viņš solīja: “Mēs esam lūguši pilsētai uzmanīt visas kameras tuvumā. Sabiedriskās kārtības sargātāji novēros apkaimi un brauks garām patruļās, īpaši naktīs. Ja tiks pamanīta kāda kustība, viņi ziņos gan policijai, gan mums.”

Politiķis arī aicināja tuvējās apkaimes iedzīvotājus uzmanīt notiekošo, un, ja tiek pamanīta aizdomīga aktivitāte, zvanīt policijai.

Benkunsks pasvītroja: “Es lūdzu vietējos iedzīvotājus saglabāt modrību… Lai gan nav apdraudēta cilvēku veselība un dzīvības, situācija ir nozīmīga. Tomēr mēs dzīvojam valstī ar likumiem, un mums ir jārīkojas atbilstoši likumam. Šajā gadījumā mums jārisina situācija, pamatojoties uz sabiedrības spiedienu.”

Pāsvaldība nosūtīs UAB Dobilo Daigas oficiālu vēstuli, prasot skaidrot, kādēļ sabiedrībai nav nodota informācija par projektu. Mērs sacīja: “Viņi to vienkārši neizdarīja. Un nav nekāda plāna, jo tāds vienkārši nevarbūt… Pašvaldībā sākta oficiāla izmeklēšana, un tiks noskaidroti to personu vārdi, kas atļāva koku ciršanu, tomēr šobrīd mūsu galvenais uzdevums ir saglabāt kokus un ļaut tiem dzīvot.”

Sabiedrības spiediena ietekmē Kultūras ministrija uzsākusi virzīt noteikumus, kas atzītu šos kokus par kultūras mantojumu,

tādējādi aizsargājot tos kā būtisku skvēra daļu. Pirmdien, 17.jūlijā, Lietuvas kultūras ministrs Simons Kairis (Simonas Kairys) tikās ar Kultūras mantojuma departamenta vadītāju Vidmantus Bezaru (Vidmantas Bezaras), lai runātu par šo jautājumu.

Pēc tikšanās ministrs sacīja, ka meklē veidu, kā apturēt attīstītāja plānus, un ir lūdzis departamentam izvērtēt iespēju pasludināt skvēru par vērtīgu daļu no ēkas kopējā ansambļa. Ministrs LRT.lt sacīja: “Ir jāapsver arī pagaidu līdzekļi. Ja godīgi, likums šobrīd gluži nav sabiedrības interešu pusē.”

Iepriekš, lai gan pašvaldība neapstiprināa koku ciršanu, Dobilo Daigas vērsās tiesā, un tiesa lēma par labu attīstītājam. Uzņēmums norādīja, ka koku saknes bojā ēkas pamatus. Pašvaldība norādīja, ka tā šajā gadījumā nav.

Viļņas pašvaldības Pilsētvides pārvaldības un vides aizsardzības projektu nodaļas vadītājs sacīja:

“Koki, kas te aug jau gadu desmitiem, saknes ir ielaiduši tieši blakus ēkas pamatiem.

Mantojuma eksperti uzskata, ka saknes bojā pamatus. Kokus novērtējuši arī mūsu eksperti. Diemžēl, lai kā mēs vēlētos, mums nav likumīgas iespējas tos pasargāt.”

Uzņēmums nomā arī pieguļošo zemes gabalu. Šobrīd tiek gatavota ēkas restaurācija, un atļauja tika izsniegta 2021.gada jūnijā. Saskaņā ar Dobilo Daigas pārstāvju teikto, rekonstrukcija nav iespējama, kamēr nav aizvākti koki.

Seima Audita komisijas vicepriekšsēdētāja Rasa Brudbergīte (Rasa Budbergytė) skarbi kritizēja Benkunsku par “spītīgu uzņēmuma argumentu atkārtošanu, piemēram, koki ir tikai nevērtīgi augi, kas nejaušības pēc aug uz jumta”.

Deputāte ierakstā savos sociālajos tīklos norādīja:

“Tā ir bezkaunīga sabiedrības maldināšana gaišā dienas laikā.

Tiesa vienkārši lika pašvaldībai pamatot iepriekšējo lēmumu neļaut nocirst kokus. Tas ir skandalozs pārpratums: tā vietā, lai pildītu savus pienākumus, pašvaldība bezspēcīgi plāta rokas: nocērtiet un rekonstruējiet!”

Koku nozīmi Viļņas iedzīvotāju dzīvēs raksturo kāds cits notikums šonedēļ. Pēc 18.jūlija spēcīgās vētrasun smagajām lietavām nolūza 300 gadus veca liepa Viļņas parkā, un ziņas par vētras postošo efektu tika plaši atspoguļots kā sociālajos tīklos, tā lielāko laikrakstu virsrakstos.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas