BNN pēta | Šī gada Eirovīzija un tās uzvarētājs svārkos Lietuvā izraisa ažiotāžu. Pārāk bezgaumīgi?

Lins Jegelevičs (Linas Jegelevičius), speciāli BNN

2024.gada Eirovīzijas dziesmu konkursa dalībnieku sastāvs Zviedrijas pilsētā Malmē nevarēja būt vēl krāšņāks un, kā daži saka, vēl trakāks. “Bambie Thug”, Īrijas pārstāve, kas iestājas par Palestīnu, izcilā dziedātāja no Izraēlas, kura, šķiet, jau 13 gadu vecumā uzstājās Krimā, ko jau okupējusi Krievija, lieli muskuļoti puiši zeķubiksēs no Spānijas, līdzīgi dejotāji no Apvienotās Karalistes un Somijas Eirovīzijas konkursa dalībnieks, kas, šķiet, lika mutēm paplesties, jo lielāko daļu dziesmas viņš ar pliku dibenu skraidīja pa skatuvi, kas, protams, bija tikai tērpa defekts, vai ne?

Tad nīderlandiešu konkursa dalībnieks Josts Kleins, kuru dažas stundas pirms fināla diskvalificēja par iespējamu pret ebrejiem vērstu aizvainojumu, pielēja benzīnu ugunij, kamēr tūkstošiem protestētāju pie arēnas protestēja pret asinsizliešanu Tuvajos Austrumos.

Uz šo dīvainību fona šī gada Eirovīzijas uzvarētājs Nemo Metlers, 24 gadus vecais nebinārais šveiciešu dziedātājs, kurš bija tērpies rozā svārkos un pūkainā džemperī un balansēja uz metāla diska, dziedot savu operas un deju mūzikas skaņdarbu “The Code”, daudziem var šķist kā eņģelis.

Tomēr ne visi Lietuvā jauno Eirovīzijas brīnumbērnu uzņēma silti, gavilējot un paužot atbalstu.

Patiesībā, svārkos tērptais šveicietis pārsteidza vairākus cilvēkus, kas, principā, atbalsta LGBTIQ kopienu.

“Es uzskatu, ka vecākiem ir jāskaidro bērniem cilvēku seksualitāte un dzimumattiecības. Neiedziļinoties, es saviem dēliem, kas vēl nav sasnieguši pubertātes vecumu, esmu stāstījis, ka daži vīrieši mīl vīriešus, bet dažas sievietes mīl sievietes – un viss. Taču mani, tāpat kā daudzus vecākus, arvien vairāk satrauc seksualizētais saturs mūsu izglītības programmās, televīzijā, lielākajos pasākumos, piemēram, Eirovīzijas dziesmu konkursā. Man ir grūti saprast, ko nozīmē binārais vai nebinārais dzimums, un kā es to varu izskaidrot saviem dēliem? Nākamajā rītā pēc Eirovīzijas noslēguma manu dēlu skolā bija liela ažiotāža par šo tēmu,” aģentūrai BNN pastāstīja Mikols, precēts bankas darbinieks, kurš vēlējās runāt, saglabājot anonimitāti.

Tiesa, Eirovīzijas dziesmu konkursam noslēdzoties, daudzi lietuvieši brīnās, kā vispār šādu notikumu varēja pārraidīt televīzijā. Un jo īpaši bez brīdinājumiem, ka saturs var kaitēt bērniem. Galu galā piekritīsim, ka netrūka ne kailuma, ne sātanisma, ne seksa ainu.

Eirovīzijas konkursa laikā internetā izskanēja homofobiski izteikumi,

un pat daži pazīstami Lietuvas mākslinieki pauda neapmierinātību vai nicinājumu par Eiropas svarīgāko dziesmu konkursu. Viens no viņiem ir 42 gadus vecais komponists Staņislavs Stavickis-Stano (Stanislavas Stavickis-Stano).

Šī notikuma skatīšanās ir viņa ģimenes ilggadēja tradīcija, kurš atzīst, ka šogad viņš, tomēr nožēlo, ka sēdēja pie televizora kopā ar bērniem.

“Gandrīz katrā šovā bija erotiskas ainas vai kails ķermenis.

Bija priekšnesumi, kuru laikā es priecājos, ka mani mazie bērni aizskrēja uz savu istabu un kādu laiku nerādījās pie TV,” viņš teica.

Pazīstamo vīrieti īpaši šokēja Apvienotās Karalistes izpildītājs, kurš no konkursa žūrijas nesaņēma nevienu balsi.

“No atturīgajiem britiem to droši vien neviens negaidīja. Arī man pazīstami geji jautā: “Kā tas ir iespējams? Kāpēc mums tas ir jāskatās televīzijā?” Arī Spānijas dejotāji trikotāžas tērpos bija šausmīgi. Tas ir vienkārši neglīti, vulgāri, bezgaumīgi, pārāk atklāti. Pat Eirovīzijai,” viņš uzsvēra.

Arī dziedātājs, dziesmu autors un tēvs Edgars Lubis (Edgaras Lubys) saka, ka jau vairākus gadus nav skatījies Eirovīziju tiešraidē – tikai ierakstus.

“Es joprojām cenšos racionāli un profesionāli skatīties uz rezultātiem nākamajā rītā. Bet, atklāti sakot, savā vecumā, es šajā dziesmu konkursā saprotu vairākas lietas, taču ir lietas, ko es vairs nesaprotu,” viņš teica aģentūrai BNN.

“Es saprotu, ka pasaule pēdējo desmit gadu laikā ir mainījusies vairāk nekā iepriekšējos 30 gados.

Tas atspoguļojas arī Eirovīzijā. Šķiet, ka tā ir kļuvusi vairāk par saviļņojuma un dopamīna stimulācijas konkursu. Taču es domāju, ka turpmākajos gados notiks atgriešanās pie klasiskām popdziesmām un pat balādēm. Šis viss sākās pēc savulaik skandalozās Austrijas mākslinieces (Končitas Vurstas – L.J.) uzvaras,” viņš piebilda.

Slavenā lietuviešu operdziedātāja Nomeda Kazlausa, kura ir spēlējusi vairākas galvenās lomas Eiropas opernamos un kura šomēnes aizveda savu komandu “T3” līdz uzvarai LNK rīkotajā dziesmu konkursā, aģentūrai BNN sacīja: “Man ļoti patika priekšnesums, un nekas cits nav svarīgs! Viņš (Nemo Metlers – L.J.) patiešām bija pelnījis uzvaru.”

Pēc viņas teiktā, šveicieša uzstāšanās bija ārkārtīgi profesionāla,

viņam ir lieliska balss, kā dziedātājs viņš ir emocionāls, pārliecinošs un ar nepiespiestu skanējumu.

“Viņš dziedāja brīnišķīgu dziesmu, kurā es pat sadzirdēju galveno Mocarta operas “Die Zauberflote” motīvu! Reps un daudzi citi stili bija pārsteidzoši harmoniski savijušies perfektā muzikālā, ļoti teatrālā kompozīcijā. Scenogrāfija un citi efekti lieliski parādīja dziesmas nozīmi. Izpildītājs acīmredzot ir mācījies pat pie operas profesionāļiem, jo tas, kā viņš kontrolēja balsi un izteiksmi, ir ievērības cienīgi,” Kazlausa uzslavēja šveiciešu dziedātāju.

Arī žurnālists un sabiedrībā pazīstams cilvēks Andrjus Užkalns (Andrius Užkalnis) nav pārsteigts par to, ka šogad Eirovīzija bija tāda, kāda tā bija.

“Tātad, ja baidāties no gejiem, vispār neskatieties šo konkursu.

Tas vienkārši nav domāts jums,” viņš atzīmēja sociālajos tīklos.

Atgādinām, ka Lietuvas 2024.gada Eirovīzijas pretendents Silvestrs Belts ar dziesmu “Luktelk” (Pagaidi mazliet) Eirovīzijas dziesmu konkursā ierindojās 14.vietā.

Lietuva Eirovīzijas finālā kopumā saņēma 90 punktus, no kuriem 32 punktus piešķīra nacionālā žūrija, bet 58 punktus – televīzijas balsotāji.

Silvestrs Belts saņēma punktus no astoņu valstu žūrijām: Portugāles (7), Serbijas (7), Ukrainas (5), Moldovas (5), Nīderlandes (4), Igaunijas (2), Vācijas (1) un Francijas (1).

Tiek ziņots, ka Eirovīzijas brauciena laikā Silvestrs sadraudzējās ar uzvarētāju Nemo no Šveices.

“Esmu ļoti priecīgs un sajūsmā par viņu uzvaru. Mēs redzējām sniegumu, kas paliks vēsturē. Es domāju, ka katru gadu Eirovīzijā uzvar kāds, kas Eiropā kaut ko atslēdz. Nemo atslēdza daudzas sirdis. Es lepojos ar viņiem,” sacīja lietuviešu dziedātāja, ziņo “LRT.lt”.

Viņš preses konferencē pēc veiksmīgā pusfināla atzina, ka bērnībā ir ticis apsmiets.

“Es gribu teikt visiem pāridarītājiem: Es zinu, ka jūs cīnījāties, un es jums sūtu mīlestību. Es jūs mīlu no visas sirds. Un savam iekšējam bērnam saku: Mazais puika, tu tik daudz ko pārdzīvoji. Es tevi tik ļoti mīlu, turpini iet uz priekšu un nekad nepadodies,” tika citēts Silvestrs Belts.

Uz kāda Latvijas žurnālista jautājumu, vai dziedāt lietuviski uz lielās Eirovīzijas skatuves bija pareizi, Silvestrs Belts atbildēja: “Sākotnēji, tāpat kā lielākā daļa lietuviešu, es domāju, ka mums vajadzētu sūtīt dziesmu angļu valodā, jo neviens nesaprastu, nevienu neinteresētu [dziesma lietuviešu valodā]. Bet, godīgi sakot, vienīgie cilvēki pasaulē, kas domā, ka mums vajadzētu dziedāt angliski, ir lietuvieši. Pārējā pasaule saka, ka lietuviešu valoda ir skaista. Es neko nenožēloju, un tas dziesmai piešķir noslēpumainību,” viņš teica.

Lietuvas visu laiku labākais rezultāts bija sestā vieta 2006.gadā, kad slavenu Lietuvas dziedātāju kvintets “LT United” Grieķijā izpildīja dziesmu “We Are The Winners”.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas