Borels Kijivā: ES palielinās militāro palīdzību Ukrainai

Eiropas Savienības (ES) ārpolitikas vadītājs Žuzeps Borels (Josep Borrell) svētdien, 1.oktobrī, vizītes laikā Kijivā paziņoja par ES apņemšanos palielināt militāro palīdzību Ukrainai, saskaroties ar “eksistenciāliem draudiem Eiropai”, pēc tam, kad sestdien, 30.septembrī, ASV Kongress pieņēma pagaidu finansējuma likumprojektu, kurā palīdzība Ukrainai netika iekļauta, ziņo Reuters.

Viņš runāja pēc savas pirmās tikšanās ar Ukrainas aizsardzības ministru Rustemu Umerovu, kurš amatā stājās tikai pagājušajā mēnesī. Jautāts par neseno balsojumu Vašingtonā attiecībā uz palīdzību Ukrainai, Borels paudis ES apņemšanos turpināt un palielināt atbalstu Ukrainai, uzsverot, ka ukraiņi drosmīgi cīnās, izmantojot viņiem pieejamos resursus. Viņš norādījis, ka,

lai veicinātu viņu panākumus, ES jāsniedz Ukrainai “labāks un lielāks” bruņojums,

paužot cerību, ka ES dalībvalstis pieņems lēmumu par palīdzības palielināšanu Ukrainai “līdz gada beigām”.

Ukrainas aizsardzības ministrs Rustems Umerovs platformā X (agrāk Twitter) izteica pateicību Borelam par pastāvīgo atbalstu un uzsvēra, ka viņu tikšanās ir “daudzsološas sadarbības sākums”, piebilstot, ka viņi apsprieduši dažādus ES militārās palīdzības aspektus, tostarp “artilēriju, munīciju, pretgaisa aizsardzību, ilgtermiņa palīdzības programmas, apmācību un aizsardzības rūpniecības lokalizāciju” Ukrainā.

Eiropas Aizsardzības aģentūra nesen aģentūrai Reuters atklāja, ka septiņas ES dalībvalstis ir pasūtījušas munīciju, izmantojot iepirkuma shēmu, lai nodrošinātu Ukrainai steidzami nepieciešamos artilērijas lādiņus un papildinātu izsīkušos Rietumu krājumus.

Lasiet arī: Ģenerālštābs: Krievija Ukrainā zaudējusi 277 320 karavīru

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas