BRICS valstis tiksies Dienvidāfrikā, lai mazinātu Rietumu dominanci

Nākamnedēļ, no 22. līdz 24.augustam, BRICS valstu vadītāji tiksies samitā Dienvidāfrikā. Reuters ziņo, ka valstu vadītāji apspriedīs, kā šo brīvo valstu aliansi, kas pārstāv ceturtdaļu pasaules ekonomikas, padarīt par ģeopolitisku spēku, kas var izaicināt Rietumu dominējošo lomu pasaules notikumos.

Tā kā Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ir izdots starptautisks apcietināšanas orderis par kara noziegumiem Ukrainā, viņš šajā samitā nepiedalīšoties.

Dienvidāfrikas prezidents Sirils Ramaposa (Cyril Ramaphosa) uzņems Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu (Xí Jìnpíng), Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu, Brazīlijas prezidentu Luizu Inasiu Lula da Silvu (Luiz Inácio Lula da Silva) un Indijas premjerministru Narēndru Modi (Narendra Modi).

Par to, ko viņi plāno apspriest, esot maz informācijas, bet prognozējams, ka paplašināšanās būšot viens no galvenajiem jautājumiem darba kārtībā.

Brazīlijas, Indijas, Ķīnas un Dienvidāfrikas līderi diskutēšot par to, vai paplašināt bloku, iekļaujot desmitiem “globālo dienvidu” valstu, kas gaida rindā uz pievienošanos.

Piemēram, Ķīna, kas cenšas paplašināt savu ģeopolitisko ietekmi, vēlas paplašināt BRICS, savukārt Brazīlija pretojas, baidoties, ka tas varētu vājināt alianses statusu.

Atsaucoties uz Dienvidāfrikas sniegto informāciju, Reuters vēsta, ka aptuveni 40 valstis, oficiāli vai neoficiāli, ir izrādījušas interesi pievienoties aliansei.

Šo valstu vidū esot Saūda Arābija, Argentīna, un Ēģipte. Kā skaidro Reuters,

galvenais, kas vieno BRICS valstis, ir skepse pret pasaules kārtību.

Tās uzskatot, ka esošā pasaules kārtība kalpo Amerikas Savienoto Valstu un tās bagāto sabiedroto interesēm, kuri ievieš un veicina starptautiskas normas, bet ne vienmēr tās ievēro.

Alianses 15. samita tēma ir “BRICS un Āfrika”, uzsverot, ka alianse var veidot saikni ar Āfriku, kas aizvien biežāk kļūst par pasaules lielvaru savstarpējās konkurences skatuvi.

Lasiet arī: Baltijas valstu premjeri parakstījuši vienošanos par pievienošanos G7 valstu deklarācijai par atbalstu Ukrainai

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas