Burovs: Vienošanās par pašvaldību robežām būtu jāpanāk vēlākais līdz rudens sākumam

Par atsevišķu pašvaldību robežām optimāli būtu vienoties līdz Saeimas pavasara sesijas beigām pirms Jāņiem, bet vēlākais tas būtu jāizdara līdz rudens sākumam, pauž Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR).

Attiecībā uz mēģinājumu panākt vienošanos par Garkalni Burovs Ādažu un Ropažu novadu deputātus aicinājis deleģēt pārstāvjus darba grupai, kas kopīgi meklētu risinājumu. Novērotāju statusā darba grupā var pieaicināt piedalītos Rīgas plānošanas reģiona, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai un Saeimas Valsts pārvaldes komisijas pārstāvjus, skaidroja politiķis.

Ādažiem arī vajadzētu pieņemt oficiālu lēmumu, par to, vai piekrīt vai nepiekrīt Ropažu domes lēmumam, kas ļautu tālāk virzīties ar sarunām, atzīmēja Burovs. Pats galvenais, ka risinājumam jāatbilst Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma anotācijā noteiktajiem kritērijiem par iedzīvotāju skaitu attīstības un administratīvajos centros.

Gadījumā, ja Ādažiem un Ropažiem līdz rudens sākumam neizdosies panākt vienošanos, tad abu novadu robežas paliks kā pašlaik, atzīmēja Valsts pārvaldes komisijas vadītājs.

Burovs skaidroja, ka, lai lemtu par jebkurām izmaiņām attiecībā uz pašvaldību robežām, vispirms Saeimā no valdības jāsagaida likumprojekts par Varakļānu novada pievienošanas Madonas novadam, kas varētu tikt iesniegts ap martu.

Politiķis norādīja, ka dažas citas pašvaldības arī vēlas mainīt savas robežas, piemēram, izskanējis rosinājums par Babītes atdalīšanu no Mārupes novada. Par to varēs spriest, ja tiks saņemts attiecīgs priekšlikums vēl tikai gaidāmajā likumprojektā, norādīja Burovs.

Likumprojektam varētu tikt saņemti priekšlikumi par izmaiņām arī attiecībā uz citām pašvaldībām. Taču Valsts pārvaldes komisijas vadītājs uzsver, ka šādu priekšlikumu izskatīšanu nevarēs vilkt garumā un līdz rudenim ir jāpanāk skaidrība, ņemot vērā 2025.gadā paredzētās pašvaldību vēlēšanas.

Kā ziņots, Ropažu un Ādažu novadu pašvaldībām līdz šim nav izdevies vienojoties par Garkalnes sadalīšanu starp abiem novadiem.

Jau vēstīts, ka Mārupes novada domes deputāti trešdien atbalstījuši Babītes novada nodalīšanu no Mārupes novada.

Tikmēr Zaļo un zemnieku savienības politiķis, ekonomikas ministrs Viktors Valainis pieļāvis, ka varētu notikt atteikšanās no pašlaik likumā paredzētās Jelgavas pilsētas un Jelgavas novada pašvaldības apvienošanas 2029.gadā.

Lasiet arī: Izskatās, ka Krustpils un Salas pagastam plūdos trakākais ir aiz muguras

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas