CIP: Putins joprojām vēlas atriebties Prigožinam

Krievijas prezidents Vladimirs Putins cenšas novilcināt laiku, kamēr apdomā, kā tikt galā ar Vāgnera grupas vadītāju Jevgēņiju Prigožinu, raksta britu raidorganizācija BBC.

Prigožins jūnija nogalē sāka algotņu dumpi, un vēlējās doties ieņemt Kremli. Pēc dienu ilgām nekārtībām vāgnerieši apstājās pusceļā, apmēram 200 kilometrus no Maskavas. ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) vadītājs Viljams Bērnss (William Burns) norādīja, ka dumpis parādījis būtiskus trūkumus Putina būvētajā spēka sistēmā. Aspenas Drošības foruma laikā Bērnss sacīja, ka Putins joprojām alkst atriebības, un tas, ko tagad var vērot, ir ļoti sarežģīta soļu kombinācija.

Jautāts par video, kurā Prigožins it kā redzams Baltkrievijā, Bērnss atbildēja, ka vāgneriešu vadītājs daudz pārvietojies, un kopš dumpja vairāk uzturējies Baltkrievijas galvaspilsētas Minskas tuvumā.

Tikmēr Putins, visticamāk, vilcina laiku, lai apdomātu vislabāko atriebību.

Algotņu grupējums Krievijas valdībai joprojām ir vērtīgs tādās vietās kā Āfrika, Sīrija un Lībija, un ir ticams, ka Putins mēģinās nošķirt grupējumu no tā līdera. Un Putins ir gatavs gaidīt īsto laiku atriebībai. “Putins ir cilvēks, kurš uzskata, ka atriebību vislabāk pasniegt aukstu. Pēc manas pieredzes, Putins ir absolūts atmaksas apustulis, tādēļ es būtu pārsteigts, ja Prigožinam izdotos izvairīties no tālākām sekām.”

Jūlija sākumā ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) izteicās, ka Vāgnera grupas īpašnieku varētu noindēt: “Ja es būtu viņš, es uzmanītos ar ēdenu. Es noteikti pievērstu uzmanību ēdienkartei.”

Uz to atsaucās arī Bērnss, sakot, ka Prigožina vietā atlaistu “ēdienu nogaršotāju”.

CIP vadītājs apstiprināja, ka spiegi jau iepriekš zinājuši par plānoto dumpi, un piebilda, ka Sergeja “Ģenerāļa Armagedona” Surovikina pārvietošanās brīvība arī šobrīd esot ierobežota. Tiek uzskatīts, ka Surovikins bijis iesaistīts dumpja gatavošanā.

Vāgneriešu dumpis bija vistiešākais drauds, ko Putins 23 gadus ilgajā valdīšanā pieredzējis, turklāt tika tieši apšaubīta Kremļa motivācija kara izvēršanai Ukrainā. Prigožins publiski paziņojis, ka viss, kas tiek stāstīts par karu, ir meli.

Putins ir rūpīgi veidojis Krievijas kārtības sargātāja tēlu, un 36 stundas ilgais dumpis daudziem valstī licis apdomāt, “vai karalis patiesībā nav pliks, vai vismaz padomāt, kādēļ viņš tik ilgi ģērbjas”. Tāpat notikušais varētu būt licis Krievijas elitei iedziļināties jautājumā par Putina spriestspēju – šis jautājums ir klātesošs jau kopš 2022.gada februāra, kad Kremlis sāka karadarbību Ukrainā.

Ja ukraiņi turpinās virzīties uz priekšu frontē, tas var likt pievērst vēl vairāk uzmanības Prigožina izteiktajai kritikai

par militāro vadību.

Bērnss norādīja, ka tam, cik grūts ir Ukrainas pretuzbrukums, nevajadzētu būt pārsteigumam, ņemot vērā, ka uzbrukt ir sarežģītāk nekā aizstāvēties, un krieviem bija mēnešiem laika, lai sagatavotos. Viņš sacīja: “Tas prasīs laiku, un nebūs viegli virzīties uz priekšu. Tomēr es esmu optimists.”

Lasiet arī: VIDEO| Prigožins atkal parādījies publiski

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas