“Conexus” izsludinājis iepirkumu par gāzes pārsūknēšanas agregāta uzstādīšanu

Vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators AS “Conexus Baltic Grid” (“Conexus”) izsludinājis atklātu sarunu procedūru par būvdarbu veikšanu ar mērķi uzstādīt jauno gāzes pārsūknēšanas agregātu Inčukalna pazemes gāzes krātuvē, vēsta uzņēmumā.

Plānotais iepirkums ir daļa no Inčukalna pazemes gāzes krātuves modernizācijas, kas tiek īstenota Eiropas kopējās nozīmes investīciju projektā. Jaunā gāzes pārsūknēšanas agregāta uzstādīšana ir vēl viens posms, lai kāpinātu krātuves drošību un darbības efektivitāti, palielinot dabasgāzes pārsūknēšanas jaudu.

Līdz šim jau ir veikti visi sagatavošanās darbi jaunā gāzes pārsūknēšanas agregāta uzstādīšanai Inčukalna pazemes gāzes krātuves pirmajā kompresoru stacijā.

Agregāta uzstādīšanas būvdarbu projekts paredz jaunā gāzes pārsūknēšanas agregāta uzstādīšanas darbus, nodrošinot arī piegādi daļai no darbiem vajadzīgajiem materiāliem, iekārtām un aprīkojuma.

Uzņēmumā norāda, ka pretendentiem būs jānodrošina jaunā gāzes pārsūknēšanas agregāta un to sistēmu darbības izmēģinājums, objekta ieregulēšana un nodošana ekspluatācijā, darbus veicot saskaņā ar Latvijas un Eiropas Savienības normatīvajiem aktiem un standartiem.

Pretendenti savus piedāvājumus būvniecības darbu veikšanai var iesniegt līdz šī gada 4.jūnijam.

2023.gadā ekspluatācijā tika nodoti pieci modernizēti gāzes pārsūknēšanas agregāti. Katrs no tiem dod pienesumu krātuves jaudas kāpināšanai, kā arī palīdz samazināt atmosfērā nonākošo izmešu apjomu un samazināt degvielas gāzes patēriņu.

Kopumā Inčukalna pazemes gāzes krātuves uzlabošanas darbi tiks īstenoti līdz 2025.gada beigām un kopējais investīciju apjoms ir 99,5 miljoni eiro, no kuriem 44 miljonus eiro sedz Eiropas infrastruktūras savienošanas (CEF) fondu finansējums.

“Conexus” apgrozījums pagājušajā gadā bija 76,468 miljoni eiro, kas ir par 38,7% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa pieauga par 42,3% – līdz 16,172 miljoniem eiro.

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas