Dānijas izlūkdienests: Krievija spiegošanai mēģinās izmantot civiliedzīvotājus

Dānijas izlūkdienests uzskata, ka Krievija centīsies savervēt civiliedzīvotājus, un pērn izraidīto diplomātu vietā spiegošanai izmantot žurnālistus un uzņēmējus, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Dānijas Drošības un izlūkošanas dienests (PET) otrdien, 2.maijā, publiskotajā ziņojumā norāda, ka pēc iebrukuma Ukrainā palielinājusies Maskavas vajadzība spiegot NATO valstīs. PET uzsver, ka Dānija, kas kontrolē ieeju Baltijas jūrā, militāra konflikta gadījumā spēlētu nozīmīgu lomu kā tranzīta punkts NATO papildspēkiem, un tādēļ Krieviju īpaši interesē. Krievijas vēstniecība Kopenhāgenā vēl nav komentējusi PET ziņojumu.

Dānija 2022.gada aprīlī izraidīja 15 Krievijas diplomātus, un tas ievērojami mazināja Krievijas spēju spiegot Dānijā.

Tajā pašā laikā vajadzība iegūt informāciju Dānijā ir pieaugusi, un tieši tāpēc PET uzskata, ka Maskava meklēs citus ceļus.

Ziņojumā sacīts: “Tie var būt mēģinājumi izvietot Dānijā izlūkdienestu virsniekus ārpus diplomātiskajām lomām, piemēram, kā žurnālistus vai uzņēmējus, izmantot spiegus, kas ierodas kā tūristi, vai arī Krievijas izlūkdienesti centīsies savervēt dāņus Krievija vai trešajās valstīs.”

PET piebilda, ka var tikt izmantotas arī citas metodes, piemēram, kiberspiegošana.

Lasiet arī: Polija atklāj Krievijas kiberspiegus

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas