Domes sēde Jelgavā: Turpinās diskusijas par izpilddirektores atstādināšanu

Jelgavas novada dome šodien pēc otrā pārtraukuma turpinās 31.jūlija sēdi, sākot to ar jautājumu par pašvaldības izpilddirektores Līgas Lonertes atstādināšanu.

Pirms divām nedēļām domes sēde pārtraukta, jo nebija skaidrs, vai jautājums par Lonertes atstādināšanu un darbības izvērtēšanu ir iekļaujams kā papildu darba kārtības jautājums. Pirms nedēļas, domes sēdi atsākot, šis un vairāki citi jautājumi darba kārtība iekļauti.

Sēde turpinājās gandrīz piecas stundas, deputātiem ar garākām vai īsākām diskusijām izskatot vairākus desmitus jautājumu.

Lemjot par izpilddirektores atstādināšanu un viņas darbības izvērtēšanas komisijas izveidi, deputāti diskutēja par pašu domnieku atbildību un ieinteresētību, kā arī atbilstību darbam komisijā. Taču līdz balsojumam deputāti nenonāca. Skaidrojot, ka atkal nepieciešams precizēt juridiskās nianses, sēdes vadītāja, domes priekšsēdētāja vietniece Ilze Vītola (LZS) pasludināja sēdē pārtraukumu līdz šodienas plkst.14.

Domes sēdes gaitā deputāti ar 13 balsīm “par” un vienu “pret” nobalsoja par izvērtēšanas komisijas vadītāju iecelt deputāti Dinu Tauriņu (LRA).

Tāpat sēdes gaitā tika rosināti priekšlikumi lēmumprojektu papildināt ar līdzatbildības izvērtēšanu deputāta Daiņa Liepiņa (LRA) ieinteresētībai SIA “Zemgales veselības centrs” atsavināšanas procesā un SIA “Jelgavas novada KU” bijušā vadītāja Dina Stašāna amatā iecelšanas apstākļiem. Neturpinot lēmumprojekta tālāku precizēšanu un izskatīšanu, domes sēdei tika izsludināts pārtraukums.

Lēmumprojekts paredz Lonertes atstādināšanu uz laiku, kas nav ilgāks par trim mēnešiem.

“Ticams ir scenārijs, ka komisijā ievēlēs tieši tos deputātus, kuru veikumam objektivitāte nebūs noteicošais faktors,” paziņojumā, kas izplatīts trešdienas rītā, pirms gaidāmā domes sēdes turpinājuma, norāda Lonerte.

Viņa arī norāda, ka “būtu grūti atrast loģisku pamatojumu izveidot komisiju bez neviena lietpratēja vai konkrētā jautājuma pārzinātāja, balstoties tikai uz dažu politiķu “universālajām” zināšanām”.

“Interesanti, ka pagājušajā sēdē šādā pašā jautājumā, attiecīgas komisijas izveidošanā par plūdu izraisīto seku un iemeslu izvērtēšanu, paši deputāti norādīja, ka komisija nepieciešama no profesionāļu vai jomas pārzinātāju vidus, nevis no populistiski motivētiem deputātiem,” komentē Lonerte.

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) par darba auto izmantošanu privātām vajadzībām Jelgavas novada pašvaldības izpilddirektorei Lonertei piemērojis naudas sodu.

Jau pavasarī toreizējais Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Madars Lasmanis (LA), kurš vēlāk no amata atkāpās, rosināja atbrīvot no amata pašvaldības izpilddirektori Lonerti.

Lasmanis savā vēstulē rakstīja, ka 21.martā, “reaģējot uz aizdomām par tīšiem, būtiskiem un sistemātiskiem pārkāpumiem pašvaldības izpilddirektores Lonertes darbā, patvaļīgi rīkojoties ar publisku mantu un pašvaldības finanšu līdzekļiem, esmu sagatavojis un iesniedzis Jelgavas novada domē lēmumprojektu par izpilddirektores atbrīvošanu no amata”.

Lasmanis uzsvēra, ka jau 20.martā viņš par tiem informējis pašvaldības deputātus un aicinājis lemt par turpmāko rīcību.

Izpilddirektore, Lasmaņa ieskatā, pārkāpusi savas amata pilnvaras. Viņa esot mainījusi pašvaldības darbinieku atalgojumu, kā arī iejaukusies SIA “Zemgales veselības centrs” pašvaldības kapitāla daļu turētāja pārstāvja pienākumu izpildē, kaut pati ar savu rīkojumu nodevusi pašvaldības kapitāla daļu turētāja pārstāvja pienākumus Jelgavas novada izpilddirektores vietniekam.

2024.gada februārī patvaļīgi, neievērojot Darba likuma normas, Lonerte esot devusies atvaļinājumā, nesaņemot saskaņojumu no tiešā darba vadītāja. Tāpat izpilddirektore neesot ievērojusi Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma normas, privātām vajadzībām lietojot pašvaldības mantu, par ko pašvaldība esot saņēmusi KNAB pieprasījumu.

Lasiet arī: Siliņa: Nodokļu reforma atbildēs uz tautsaimniecības attīstības izaicinājumiem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas