ECB palielina bāzes procentlikmi līdz 3%

Eiropas Centrālā banka (ECB) ceturtdien nolēma paaugstināt galveno bāzes procentlikmi par 0,5 procentpunktiem līdz 3%. Šo un citas procentlikmes ECB padome palielinājusi piekto sanāksmi pēc kārtas.

Padomes sēdē Frankfurtē arī nolemts palielināt noguldījumu iespējas uz nakti likmi līdz 2,5% un aizdevumu iespējas uz nakti likmi līdz 3,25%. Arī abas šīs likmes palielinātas par 0,5 procentpunktiem.

Jaunās likmes būs spēkā no 8.februāra.

Akciju cenas ASV un Eiropas biržās ceturtdien, 2.februārī, pārsvarā pieauga pēc tam, kad ECB un arī Anglijas Banka paaugstināja procentlikmes, lai ierobežotu inflāciju.

Pēc sanākmes publiskotajā ECB padomes paziņojumā uzsvērts, ka «padome turēsies pie uzsāktā kursa, kas ietver būtisku procentlikmju paaugstināšanu stabilā tempā, saglabājot tās līmenī, kas ir pietiekami ierobežojošs, lai savlaicīgi panāktu, ka inflācija atkal atbilst 2% vidējā termiņa mērķrādītājam».

Tāpat, ņemot vērā pamatinflācijas spiedienu, padome paredz, ka nākamajā monetārās politikas sanāksmē martā tā paaugstinās procentlikmes vēl par 50 bāzes punktiem un tad novērtēs monetārās politikas turpmāko virzību.

Londonas, Frankfurtes un Parīzes biržu indeksi pieauga pēc tam, kad ECB un Anglijas Banka paziņoja par jau gaidīto procentlikmju paaugstināšanu par 0,5 procentpunktiem. Frankfurtes biržas indekss DAX 30 kāpa par 2,2% līdz 15 509,19 punktiem, sasniedzot 11 mēnešu augstāko līmeni. Londonas biržas FTSE 100 ceturtdien pieauga par 0,8% līdz 7820,16 punktiem, Parīzes biržas CAC 40 palielinājās par 1,3% līdz 7166,27 punktiem.

Brent markas jēlnaftas cena Londonas biržā saruka par 0,8% līdz 82,17 dolāriem par barelu. Nīderlandes biržā Title Transfer Facility (TTF) dabasgāzes cena ceturtdien kritās par 4,18% – līdz 57,04 eiro par megavatstundu.

Lasiet arī: Latvijas pērngada IKP kāpumu eksperti vērtē bez jūsmas

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas