Eiropai jāgatavojas palikt vienai, ja atgriezīsies Tramps

Beļģijas premjerministrs Aleksandrs de Kro (Alexander De Croo), kuram šogad ir nozīmīga loma Eiropas politikā, brīdināja, ka Eiropai jābūt gatavai rīkoties vienai, ja 2024.gadā Baltajā namā atgriezīsies Donalds Tramps (Donald Trump), uzsverot, ka Eiropai jākļūst “stiprākai, suverēnākai un patstāvīgākai”, otrdien, 16.janvārī, ziņo Politico.

Donalds Tramps ir nepārprotams līderis cīņā par ASV Republikāņu partijas nomināciju prezidenta amatam, Aiovas vēlēšanu iecirkņos iegūstot ievērojamu uzvaru, tādējādi spēcīgi uzsākot savu dalību vēlēšanās.

Uzrunā Eiropas Parlamentā (EP) Beļģijas premjerministrs brīdināja, ka,

ja 2024.gadā atgriezīsies “Amerika pirmajā vietā”, Eiropai vairāk nekā jebkad būs jāpaļaujas pašai uz sevi,

piebilstot, ka eiropiešiem no tā neesot jābaidās, bet gan jāpieņem.

Iespējamais Donalda Trampa otrais pilnvaru termiņš ir radījis bažas Eiropas Savienības (ES) amatpersonām. Bažas rada tas, ka Trampa prezidentūra varētu traucēt tirdzniecībai un novest pie ASV atbalsta pārtraukšanas Eiropas drošības centieniem, raksta Politico.

De Kro piezīmes sasaucas ar bijušās Vācijas kancleres Angelas Merkeles (Angela Merkel) 2017.gadā teikto runu pēc Trampa uzvaras, kurā viņa uzsvēra, ka Eiropa var paļauties tikai uz sevi.

Arī Vācijas politiķi atkārtoti pauda to pašu viedokli, ka Eiropai būtu jāpalielina sava patstāvība, ņemot vērā iespējamo Trampa atgriešanos.

Piemēram, Kristīgo demokrātu savienības parlamentārietis Norberts Rotgens (Norbert Röttgen) intervijā uzsvēra, ka Vācijai ir steidzami jāsagatavojas iespējai, ka Tramps varētu atgriezties, palielinot ieroču ražošanu, lai Ukraina varētu aizsargāties pret Krieviju neatkarīgi no tā, vai ASV palīdzēs, uzsverot, ka no tā ir atkarīga Eiropas brīvība.

Medijs ziņo, ka Francijas Eiropas komisārs Tjerī Bretons (Thierry Breton) nesen atklājis, ka 2020.gadā Tramps apgalvoja, ka uzbrukuma gadījumā ASV “nekad” nesniegtu palīdzību Eiropai.

Lasiet arī: Baidens un Tramps apmainās dzēlieniem 2024.gada vēlēšanām tuvojoties

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas