Eiropas lielvaras brīdina par Krievijas propagandas pieaugumu pirms ES vēlēšanām

Francijas, Polijas un Vācijas ārlietu ministri tikšanās laikā netālu no Parīzes pirmdien, 12.februārī, apsūdzēja Krieviju, ka tā ir izveidojusi pārdomātu tīmekļa vietņu tīklu, lai izplatītu prokrievisku propagandu un tādējādi graujot viņu valdības, vienlaikus arī brīdinot par šāda satura masveida izplatīšanos pirms jūnijā gaidāmajām vēlēšanām, ziņo Reuters.

Rietumvalstis ir vairākkārt apsūdzējušas Krievijas aģentus, ka tie izmanto sociālos plašsaziņas līdzekļus un internetu, lai izplatītu nepatiesu vai maldinošu informāciju.

Ministri paziņoja, ka viņi ir izveidojuši kopīgu mehānismu, lai atklātu un reaģētu uz iespējamajiem Krievijas uzbrukumiem tiešsaistē.

Francijas ārlietu ministrs Stefans Sežūrns (Stephane Sejourne) preses konferencē ar Polijas un Vācijas kolēģiem atzīmēja neaizsargātību Eiropas vēlēšanu laikā, uzsverot bažas par olimpiskajām spēlēm Francijā.

Pirms sanāksmes Francijas diplomātiskie avoti ziņojuši, ka Francijas uzraudzības dienests VIGINUM ir identificējis 193 tīmekļa vietnes, kurās tiek izplatīta prokrieviski noskaņotu avotu un Krievijas ziņu dienestu informācija. Šo

tīmekļa vietņu mērķis esot pozitīvi atspoguļot Krievijas karu Ukrainā, vienlaikus nomelnojot Ukrainu un tās vadītājus.

Diplomāti norādījuši, ka atšķirībā no iepriekšējām dezinformācijas kampaņām interneta portāls “Kombat”, kā to nodēvējusi Francija, cenšas piesaistīt cilvēkus šīm vietnēm, no kurām dažām ir vietējie domēni, lai pēc tam cilvēki šo informāciju izplatītu vietējā mērogā.

“Tie ir uzbrukumi mūsu demokrātijai,” sacīja Vācijas ārlietu ministre Annalena Bērboka (Annalena Baerbock), piebilstot, ka Eiropas Savienība (ES) nedrīkst pieļaut cilvēku uzticības graušanu.

Francijas amatpersonas paudušas bažas, ka, neraugoties uz to, ka līdz šim identificēto tīmekļa vietņu ietekme ir bijusi neliela, to mērķis ir izplatīt kaitīgu informāciju. Tā kā šogad aprit divi gadi kopš Ukrainas kara, notiks vēlēšanas Krievijā, ES un ASV, kā arī Olimpiskās spēles, amatpersonas paredz Krievijas darbību aktivizēšanos un plašu kaitīga satura izplatīšanu.

Diplomāti kā piemēru minējuši rakstu tīmekļa vietnē ar nosaukumu “Pietiek!: Francija aicina veikt radikālus pasākumus pret Zelenski”. Rakstā bija atsauce uz ierakstu platformā “X”, ko publicējis kāds prokrieviski noskaņots Francijas galēji labējais opozīcijas politiķis.

Lasiet arī: Priekšvēlēšanu periodā pastāv riski manipulēt ar sabiedrības domu, izmantojot mākslīgā intelekta veidotu saturu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas