Ekonomists: Pārlieku brīvi valsts atbalsta nosacījumi ir bīstami

Ekonomists un bijušais Eiropas Savienības komisārs Mario Monti (Mario Monti) brīdinājis, ka pārlieku atvieglota atbalsta sniegšana var būt bīstama un radīt nopietnas sekas, vēsta Politico.

Monti salīdzināja atvieglotos nosacījumus Eiropas Savienības (ES) atbalsta saņemšanai ar narkotiku atkarību: «Noteikumiem ir jākļūst stingrākiem. Jo ilgāk mēs ļaujam turpināties atkarības fāzei, jo grūtāk no tās pēc tam būs atbrīvoties.» Eiropas Komisija (EK) pandēmijas laikā atviegloja atbalsta noteikumus, lai ļautu valdībām palīdzēt uzņēmumiem, kas cieta no pēkšņā tirgus aktivitātes krituma. Noteikumi vēlreiz tika padarīti brīvāki, lai palīdzētu segt pieaugošos energoresursu izdevumus, kad pērn Krievija sāka karu Ukrainā. Tagad tiek plānota atkārtota atbalsta noteikumu atvieglošana, lai pielāgotos ASV pieņemtajam Inflācijas samazināšanas plānam, kas ES radījis bažas par rūpniecības un ieguldījumu aizplūšanu.

Ekonomists norādīja, ka šis ir īstais brīdis noteikt robežu. «Nav nekādas jēgas turēt vienoto tirgu brīvu no uzņēmumu radītas konkurences kropļošanas, piemēram karteļiem, ietekmes izmantošanas vai apvienošanās, ja valstis var kropļot vienoto tirgu,» sacīja ekonomists. Viņš piebilda, ka Eiropā valda kategorisks uzstādījums, kas visspēcīgākais ir Francijā, ka nepieciešams ASV atbildēt ar līdzīgiem gājieniem. Šāda rīcība ignorējot miljardus eiro, kas iztērēti ES pēcpandēmijas atveseļošanas plānam. Monti teica:

«Ir bezjēdzīgi abās Atlantijas okeāna pusēs vienam otru dzenāt, ja mēs visi zinām, ka būs jāvirzās uz vienotu pieeju valsts atbalstam.»

Monti arī bažījās, ka pašreizējais EK sastāvs nedara pietiekami, lai sargātu vienoto tirgu, un sacīja, ka pašreizējam iekšējā tirgus komisāram Tjerī Bretonam (Thierry Breton) vajadzētu būt uzmanīgam, izsakot piedāvājums atcelt valsts atbalsta kontroli. Ekonomists piebilda, ka pēdējie trīs gadi ir bijuši kā eksperiments par to, kas ar Eiropu notiktu, ja valsts atbalsts netiktu kontrolēts.

Itālija, kas parasti ir atbalstījusi valsts palīdzības sniegšanu, tagad aicina uzmanīties no noteikumu atvieglošanas, jo tas varētu apdraudēt vienoto tirgu. Itālijai pievienojas arī mazākās ES valstis un liberāli noskaņotie ES komisāri. «Valstis, kas iepriekš sūdzējās par noteikumiem, tagad sūdzas, ka šo noteikumu nav,» sacīja Monti.

Lasiet arī: Valsts atbalsts – vien tad, ja nozare apdraudēta, saka Šmits

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas