EP vēlēšanās vairākumu saglabās pašreizējā neformālā koalīcija

Gadu pirms Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka vairākumu arī nākamajā EP sasaukumā saglabās labēji centriskās Eiropas Tautas partijas (EPP), kreisi centriskās Sociālistu un demokrātu progresīvās alianses (S&D) un liberālās Renew Europe neformālā koalīcija.

Par to liecina datu vākšanas platformas Europe Elects veiktā analīze. Vienlaikus tiek prognozēts, ka koalīcijas vairākums kļūs mazāks. Aptauju dati liecina, ka Eiropas Tautas partija varētu iegūt 161 no 705 EP deputātu vietām. Pašlaik grupai ir 177 deputāti. S&D, kurai pašlaik ir 143 vietas EP, varētu iegūt par vienu mandātu vairāk, savukārt Renew Europe varētu zaudēt 11 mandātus – jaunajā EP sasaukumā to pārstāvētu 90 deputāti.

Nacionālkonservatīvā Eiropas konservatīvo un reformistu frakcija (ECR) varētu palielināt savu pārstāvniecību no pašreizējiem 66 mandātiem līdz 82, savukārt labējās Identitātes un demokrātijas frakcijas mandātu skaits varētu pieaugt no 62 līdz 66.

Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības frakcijai pašlaik ir 72 deputāti, bet jaunajā EP sasaukumā tai varētu būt vairs tikai 48 mandāti. Vienlaikus analītiķi norāda, ka ierasti vides aizstāvju un reģionālo partiju sniegums vēlēšanās ir labāks, nekā sola aptaujas.

Savukārt Kreiso radikāļu frakcijai tradicionāli reālais vēlēšanu rezultāts ir sliktāks, nekā prognozēts aptaujās. Aptauju analīze liecina, ka kreisie ekstrēmisti jaunajā EP sasaukumā varētu iegūt 53 mandātus, kas būtu par 13 mazāk nekā pašlaik.

Pie grupām nepiederošo deputātu skaits varētu pieaugt par trim – līdz 50 mandātiem.

[Atgādinām, ka partijas Vienotība pārstāves Sandra Kalniete, Dace Melbārde un Inese Vaidere darbojas Eiropas Tautas partijas (Kristīgie demokrāti) grupā; Sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupai ir piederīgi Nils Ušakovs (sociāldemokrātiskā partija Saskaņa) un Andris Ameriks (Gods kalpot Rīgai); Ivars Ijabs (Attīstībai/Par!) ir iesaistījies politiskā grupā Renew Europe; Roberts Zīle (NA) pārstāv Eiropas Konservatīvo un reformistu grupu; Latvijas Krievu savienības līdere Tatjana Ždanoka ir pie politiskajām grupām nepiederoša deputāte – BNN.]

Kārtējās EP vēlēšanas notiks nākamgad no 6. līdz 9.jūnijam.

Lasiet arī: Latvijai nākamajā EP sastāvā būs vairāk deputāta vietu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas