ES amatpersona no Zviedrijas jau vairāk nekā gadu atrodas cietumā Irānā

ES amatpersona un Zviedrijas pilsonis Johans Floderuss (Johan Floderus) jau vairāk nekā gadu ir aizturēts Irānā saistībā ar apsūdzībām spiegošanā. Šī informācija tika atklāta The New York Times rakstā pirmdien, 4.septembrī, iepriekš ne ES, ne Zviedrijas valdība nebija izteikušās par šo arestu, raksta Politico.

Floderuss ticis aizturēts Teherānas lidostā 2022.gada aprīlī, kad atgriezās no atvaļinājuma un jau vairāk nekā 500 dienas tiek turēts Evinas cietumā.

Eiropas Komisija pirmdien atturējusies sniegt konkrētus komentārus par šo lietu. Zviedrijas ārlietu ministrs Tobiass Billstrēms (Tobias Billström) paziņojumā portālam Politico norādījis:

“Valdība ir ļoti intensīvi strādājusi un strādā pie šīs lietas.”

Kā izteicies Komisijas pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Pēters Stano (Peter Stano), Zviedrijas pilsonis tiek uzskatīts par patvaļīgi ieslodzītu personu, un būtu nekavējoties jāatbrīvo. Stano arī norādījis, ka pieaug ES pilsoņu patvaļīgas aizturēšanas gadījumu skaits un apstiprināja centienus nodrošināt visu patvaļīgi aizturēto ES pilsoņu atbrīvošanu, sadarbojoties gan ar ES, gan Irānas iestādēm.

Johana Floderusa ģimene paudusi dziļas bažas un sirdssāpes par viņa ieslodzījumu Irānā. Viņi atzinuši, ka tiek darīts viss, lai nodrošinātu viņa atbrīvošanu, un uzsvēruši, ka viņu steidzami jāatbrīvo un jālaiž mājās.

The New York Times ziņo, ka Floderusa arests ir jaunākais gadījums, kad

Irāna izmanto “ķīlnieku diplomātijas” modeli, lai panāktu piekāpšanos no Rietumiem.

Ziņa par arestu izraisīja spēcīgu reakciju ES.

Zviedrijas liberālā deputāte Emma Vīsnere (Emma Wiesner) pieprasījusi ES ārpolitikas vadītājam Žozepam Borreljam (Josep Borrell) rīkoties. Arī Zviedrijas deputāte Abira Al-Sahlani (Abir Al-Sahlani) paudusi sašutumu par informācijas trūkumu saistībā ar Floderusa arestu. Vācijas Zaļo deputāte Hanna Neimane (Hannah Neumann) kritizēja Eiropas Ārējās darbības dienestu (EĀDD) par to, ka tas nav informējis Eiropas Parlamentu par arestu.

Lasiet arī: Kims Čenuns plāno tikties ar Putinu, lai “apspriestu ieročus”

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas