Fon der Leiena atbalsta Polijas un Grieķijas aicinājumu izveidot ES pretgaisa aizsardzības vairogu

Polijas un Grieķijas premjerministri ceturtdien, 23.maijā, iesniedza vēstuli Eiropas Komisijai (EK), aicinot izveidot Eiropas mēroga Eiropas Savienības (ES) finansētu gaisa aizsardzības vairogu, paziņoja Polijas premjerministrs Donalds Tusks (Donald Tusk), EK priekšsēdētājai Urzulai fon der Leienai (Ursula von der Leyen) atbalstot abu ministru rosinājumu, ziņo “Reuters” un “Politico”.

“Pašreizējā sadrumstalotā ainava vienkārši neatbilst mūsdienu vajadzībām un prasībām,” Tusks un Micotakis apgalvoja ceturtdienas vēstulē, kas adresēta Komisijas vadītājai.

“Eiropa būs droša tikai tad, ja debesis virs tās būs drošas,”

teikts vēstulē, kurā izklāstīta nepieciešamība izveidot Eiropas pretgaisa aizsardzības sistēmu, lai aizsargātu kopējo gaisa telpu pret tādiem draudiem kā lidmašīnas, raķetes un droni.

Tusks intervijā telekanālam “TVP Info” minēja, ka Komisija ir sniegusi pozitīvu atbildi, jo īpaši attiecībā uz to, ka pretraķešu pretgaisa aizsardzības sistēmai jākļūst par kolektīvu Eiropas pasākumu, ņemot vērā tās augstās izmaksas.

Viņš uzsvēra, ka Eiropas valstīm ir jāpārtrauc konkurēt pretgaisa aizsardzības sistēmu izstrādē un tā vietā jākoncentrējas uz sadarbību un kopīgiem ieguldījumiem aizsardzības nozarē.

“Tikai stipra, vienota Eiropa, kas īsteno kopēju aizsardzības politiku, spēs novērst karu… Mēs gatavojamies karam nevis tāpēc, ka šis karš notiks, bet gan tāpēc, lai tas nenotiktu,” ceturtdien sacīja Tusks.

“Mums ir vajadzīga mazāka sadrumstalotība un vairāk kopīgu projektu.

Piemēram, pretgaisa aizsardzības vairogs, kā to ierosināja Kirjaks Micotakis un Donalds Tusks,” ceturtdien vietnē “X” sacīja fon der Leiena.

Debatēs par nākamo Komisijas prezidentūru Urzula fon der Leiena atbalstīja abu premjerministru kopīgo priekšlikumu, uzsverot nepieciešamību pēc vienotas pretgaisa aizsardzības visā Eiropā, kas saskan ar viņu redzējumu par sadarbības aizsardzības politiku.

Krievijas iebrukums Ukrainā ir mudinājis ES pastiprināt kopīgos aizsardzības centienus un palielināt militāro palīdzību Ukrainai, tostarp pretgaisa aizsardzības pasākumus. Eiropas līderi iestājas par vienotu “paraugprojektu” aizsardzības jomā, lai demonstrētu Eiropas vienotību un apņēmību.

Vācija pašlaik vada Eiropas “Sky Shield” iniciatīvu, savukārt Francija un Itālija reklamē savu SAMP/T pretgaisa aizsardzības sistēmu.

Jūnijā gaidāmajā ES samitā tiks apspriesti kopīgi centieni aizsardzības jomā, un Stratēģiskās programmas projektā ES pretgaisa aizsardzības vairogs ir minēts kā viens no potenciālajiem pamatprojektiem.

Lasiet arī: BNN pēta | Klajā nāk Lietuvas Aizsardzības fonda pakete, kurā nav iekļauts priekšlikums par PVN paaugstināšanu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas