Igaunijā būvniecības cenu kāpumu pirmajā ceturksnī mīkstināja zemākas materiālu un iekārtu izmaksas

Saskaņā ar Igaunijas Statistikas pārvaldes datiem 2024.gada pirmajā ceturksnī būvniecības cenu indekss palielinājās par 0,2% salīdzinājumā ar 2023.gada ceturto ceturksni un par 0,9% salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo ceturksni.

Igaunijas Statistikas pārvaldes vadošais analītiķis Ilo Paulus (Ülo Paulus) norādīja, ka šā gada pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu būvniecības cenu indeksu galvenokārt ietekmēja strādnieku algu kāpums, kas veidoja 58% no indeksa pārmaiņām.

“Salīdzinājumā ar pagājušā gada ceturto ceturksni darbaspēks bija par 2,6% dārgāks, savukārt būvmateriālu cenas samazinājās par 1%, bet celtniecības iekārtu izmantošanas izmaksas samazinājās par 0,8%,” norādīja Paulus.

Izejvielu cenu korekciju Igaunijas būvniecības nozarē galvenokārt noteica betona izstrādājumu ražotāju un lielo iekārtu nomas uzņēmumu cenu samazinājums.

Remonta un rekonstrukcijas darbu cenu indekss samazinājās par 0,2% salīdzinājumā ar 2023.gada ceturto ceturksni un par 0,1% salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo ceturksni.

Lasiet arī: Latvijā pret nederīgajiem medikamentiem izturas pavirši. Kā pareizi veikt utilizāciju?

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas