Igaunijā sākas skolotāju streiks, skolotāju arodbiedrības vadītājam paziņojot, ka streiks varētu ieilgt

Pirmdien, 22.janvārī, Igaunijas vispārizglītojošo skolu skolotāji sāka beztermiņa streiku Tallinā. Igaunijas Izglītības darbinieku arodbiedrība (EHL) ziņoja, ka streikā visā valstī piedalās 330 skolas un 9 471 skolotājs. Ņemot vērā arī tos, kas piedalīsies solidaritātes streikos no trešdienas, kopējais streikotāju skaits varētu pārsniegt 18 000, ziņo ERR.

EHL priekšsēdētājs Remo Voltri (Reemo Voltri) sacīja, ka valdošās “Reformu partijas” vadītā koalīcija šķiet vienaldzīga pret pašreizējo situāciju, un pauda cerību, ka tiks rasts risinājums, lai izvairītos no ilgstoša streika.

Daudzas skolas ir informējušas vecākus, ka streiks sākotnēji ilgs piecas dienas,

taču Voltri “Vikerraadio” intervijā pirmdienas rītā minējis, ka pašreizējā situācijā streiks varētu turpināties vairākas nedēļas.

Kā norādījis Voltri, situācija neesot pārsteigums ne izglītības ministrei Kristīnai Kallasai (Kristina Kallas) no “Eesti 200”, ne koalīcijas partneriem “Sociāldemokrātiem”, kuri ir meklējuši risinājumu problēmai, taču lielākā koalīcijas partija, “Reformu partija”, šķiet, nevēloties atzīt jautājuma nopietnību.

Voltri uzsvēris, ka streika galvenais iemesls ir skolotāju trūkums Igaunijā,

kas apdraud izglītības kvalitāti tuvāko gadu laikā. Viņš brīdinājis, ka izglītības kvalitātes pasliktināšanās gadījumā “ekonomiskā izaugsme un nodokļu ieņēmumi nākotnē valsts budžetā nenonāks citādi kā tikai ar nodokļu palielināšanu”.

EHL vēlējās, lai arī skolotāju minimālā mēneša bruto darba alga tiktu palielināta līdz 1 950 eiro, kas valsts budžetam radītu papildu izdevumus 46 miljonu eiro apmērā. Pēc tam arodbiedrība piedāvāja kompromisu – 1 835 eiro, kas radītu valsts budžetam radītu papildu desmit miljonus eiro izmaksu.

Kompromiss ietvēra arī nosacījumu nekavējoties uzsākt sarunas par līgumu turpmākajiem trim gadiem, lai vienotos par skolotāju vidējās algas paaugstināšanu līdz 120% no valsts vidējās algas līdz 2027.gadam.

Pašlaik streiko trīs ceturtdaļas skolotāju, kā norādījis Remo Voltri. Neraugoties uz plašo streiku, Voltri bija optimistisks, ka vienošanās tiks panākta un streiks netiks pagarināts, ļaujot skolēniem atsākt mācības.

Lasiet arī: Nepietiekamu valsts valodas zināšanu dēļ varētu liegt strādāt arī algotiem bērnu pieskatītājiem un skolotāju palīgiem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas