Igaunijā šogad piespriesti 12 sodi par prokrieviskiem sociālo tīklu ierakstiem

Igaunijas Policijas un robežsardzes pārvalde (PPA) par prokrievisku, karu slavinošu simbolu lietošanu vai Krievijas vardarbības attaisnošanu jau piespriedusi 51 sodu, no kuriem 12 saistīti ar pārkāpumiem sociālajos tīklos, raksta Igaunijas medijs ERR News.

Sods par publisku atbalsta paušanu Krievijas agresijai var sasniegt 1200 eiro, tomēr parasti tā apmērs ir aptuveni 400 eiro.

PAA pārstāve Mārja Punaka (Maarja Punak) informēja ERR, ka tiek ziņots par daudziem pārkāpumiem, un no tiem liela daļa attiecas uz Aivo Petersonu (Aivo Peterson), kurš startēja vēlēšanās no Vienotās kreisās partijas un pēc kampaņas, kurā ietilpa arī video pārraidīšana no okupētās Donbasas, bija tuvu vietas iegūšanai Rīgikogu. Punaka sacīja: “Es nedomāju, ka ir bijusi kāda nedēļa, kad nesaņemtu par viņu sūdzības.”

Vidēji PPA par sociālo tīklu ierakstiem, kas saistīti ar Krievijas agresijas slavināšanu Ukrainā, saņem ap 15 sūdzībām nedēļā.

Viens no biežākajiem iemesliem ziņojumam ir melni oranžās Georga lentes lietošana.

Tas ir prokrievisks simbols, kura vēsture iesniedzas Krievijas impērijas laikā. Pat gadījumā, ja netiek konstatēts konkrēts pārkāpums, PPA vienalga var sazināties ar personu, lai aizrādītu par nepiemērotu rīcību. Ja pārkāpumi atkārtojas, PPA var arī tikties ar personu klātienē, kas arī ir veids, kā tiek atrisināts vairums problemātisko gadījumu. Ja tas nepalīdz, seko sods.

Pret propagandu vērstā bloga Propastop vadītājs Andress Lembers (Andres Lember) ERR pastāstīja, ka dezinformācijas izplatīšana sociālajos tīklos ir ierasta Kremļa metode. Dažkārt tiek masveidā izmantoti viltoti vai anonīmi konti. Maldos iekritušie iedzīvotāji nereti arī publicē prokremliskus ierakstus paši, vai dalās ar tiem savos personīgajos kontos, un bieži iesaistās skaļās vārdu apmaiņās komentāros. Lembers brīdināja, ka ar šādām personām nedrīkst ielaisties diskusijās:

“Efekts būs kā cīnīties ar cūku dubļos. Abas puses būs netīras, bet laimīga būs tikai cūka.”

Ne visi ieraksti ir viltus ziņas vai dezinformācija, uzsvēra Lembers. Piemēram, video par Krievijas armijas zvērībām patiesībā var kalpot Kremļa labā, jo sēj bailes no krievu it kā esošā pārspēka. Viņš piebilda, ka ir labāki veidi, kā informēt par Krievijas noziegumiem. Tā var būt bojāgājušā fotogrāfija normālos apstākļos ar blakus pievienotu Ukrainas karogu.

Lasiet arī: FIB aiztur Igaunijas pilsoni par elektronikas iepirkšanu Krievijas armijai

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas