Igaunijas 2024.gada valsts budžeta izdevumiem plāno 17,7 miljardus eiro

Igaunijas sabiedriskais medijs ERR vēsta, ka Finanšu ministrijas apstiprinātais 2024.gada valsts budžeta projekts paredz 16,8 miljardus eiro lielus ieņēmumi un izdevumus 17,7 miljardu eiro apmērā. Opozīcijas politiķu ieskatā šis budžets ir gan neskaidrs, gan novēlots.

Šim gadam budžeta ieņēmumos tiek rēķināti 15,6 miljardi eiro, bet izdevumos – 16,8 miljardi eiro. [Latvijai ar 1,37 reizēm lielāku iedzīvotāju skaitu šogad valsts naudas lādē tika plānoti vien 12,7 miljardus eiro lieli ieņēmumi – BNN.] Izdevumos nav ņemtas vērā investīcijas, kas 2023. gadā bija 756 miljoni eiro, bet to galīgā summa 2024.gadam ministrijai vēl ir jāsniedz.

Finanšu ministrs Marts Verklaevs (Mart Võrklaev, Reformu partija) skaidroja ERR, ka pagājušajā nedēļā valdība pieņēma “politiskos lēmumus” par budžeta projektu un panāca par to vienošanos koalīcijas partneru starpā, taču vēl līdz pēdējam brīdim noticis tehniskais darbs starp ministrijām.

Tādēļ parlamenta koalīcijas deputāti no partijas Igaunija 200 (Eesti 200) un sociāldemokrātu frakcijām, kā teica Verkalevs, “zina kopējos skaitļus, bet budžetu vēl nav redzējuši”. Sociāldemokrātu līderis un iekšlietu ministrs Lauri Lēnemets (Lauri Läänemets) to, ka valdošā vairākuma

partneri projektu saņem tik vēlu, “lai lasītu pa nakti”,

nosauca par bezprecedenta situāciju. Valdībai galīgais budžeta variants ir parlamentam – Valsts Domei (Riigikogu) – jāiesniedz ceturtdien, 28.septembrī. 

Bijušais finanšu ministrs Martins Helme, kurš Rīgikogu pārstāv populistisko Igaunijas Konservatīvo tautas partiju (EKRE), sacīja ERR, ka budžets būs jāpieņem desmit dienās un tas padara pašreizējo situāciju nenormālu.

Kādreizējais premjerministrs Jiri Ratass (Jüri Ratas, Centra partija) sacīja, ka saistībā ar budžetu rodas daudz neskaidrību. Viņa ieskatā, valdība ir sapinusies skaitļos, tādēļ arī ķērusies pie jaunu nodokļu ieviešanas, arī budžeta veidošanas process bijis “vājprātīgs”.

Savukārt cits bijušais finanšu ministrs Jirgens Ligi (Jürgen Ligi, Reformu partija) atgādināja, ka viņa vadībā tika sastādīti tikai budžeti ar ieņēmumu pārpalikumu.

Lasiet arī: Valsts budžetu Saeimā plānots iesniegt novembra sākumā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas