Igaunijas skolotāji sola 10.novembrī rīkot brīdinājuma streiku

Igaunijas izglītības darbinieku arodbiedrība ziņo, ka nākampiektdien, 10.novembrī, visā Igaunijā notiks pedagogu brīdinājuma streiks skolās un bērnudāzos – jo valdība vilcinās ar sarunām par algām un, atšķirībā no skolotājiem, nav piedāvājusi konkrētu plānu līguma īstenošanai.

Arodbiedrības priekšsēdētājs un streika kustības vadītājs Rēmo Voltri (Reemo Voltri) sacīja sabiedriskajam medijam ERR, ka sarunas par algām līdz šim bijušas diezgan vienpusējas, jo nekas neliecina par valdības patiesu iesaistīšanos.

“Fakts, ka skolotāji ir spiesti strādāt dubultu stundu skaitu citu skolotāju trūkuma dēļ, tiek izmantots kā pierādījums tam, ka pedagogu alga nav zema.

Tas ir apzināti maldinoši un dziļi neētiski.

Šāda nostākja ir tas pats, kā domāt – ak, ja jums nav pietiekami daudz naudas, lai nopirktu pārtiku savai ģimenei, varat  taču strādāt divās maiņās,” sacīja Voltri.

Pedagogu arodbiedrības vadītājs stāstīja ERR, ka pedagogi valdību iepazīstinājuši ar visdažādākajām koalīcijas līguma izpildes stratēģijām un atgādinājuši parlementa vēlēšanu aģitācijas laikā vēlētājiem dotos solījumus.

“Mēs labi apzināmies valsts budžeta situāciju, taču šis ir prioritāšu jautājums. Aicinām valdību veidot ilgtermiņa stratēģiju un esam snieguši tai idejas, kā panākt vienošanos par pedagogu darba samaksu 2024.–2027.gadam,” norādīja Voltri.

Streiks bērnudārzos notiks no pulksten 8.00 līdz 9.00, bet skolās – no pulksten 9.00 līdz 10.00. Lai nodrošinātu skolēnu drošību un labbūtību, tiek aicinātds pēc brīdinājuma streika beigām darbu atsākt visās izglītības iestādēs.

“Papildus arodbiedrību biedriem tiesības streikā piedalīties ir visiem Igaunijas pamatskolu, arodskolu un vidusskolu, kā arī bērnudārzu skolotājiem. Šis ir brīdis, kad plecu pie pleca stāvam no Hījumā [liela sala valsts ziemeļrietumos – BNN] līdz Pelvamā [dienviaustrumu novads pie Peipusa ezera – BNN]. Mēs streikojam ne pret vienu, bet drīzāk – to visu vārdā, kas norūpējušies par izglītības nākotni Igaunijā,” uzsvēra ardobiedrības līderis.

Voltri sacīja, ka skolotāju brīdinājuma streiks sagādās neērtības vairākiem simtiem tūkstošu cilvēku un liks viņiem mainīt savus ikdienas plānus.

“Tas savā ziņā tomēr ir “priekšskatījums” par turpmāk gaidāmo, ja valdība ļaus turpināties pedagogu atalgojuma krīzei. Drīzumā traucējumi izglītības sistēmā skolotāju trūkuma dēļ kļūs par ikdienu,” piebilda Voltri.

Igaunijas Izglītības darbinieku savienība jeb EHL ir lielākā skolotāju un citu izglītības darbinieku arodbiedrība un pārstāvniecības organizācija Igaunijā. Tā pārstāv skolotājus sarunās ar valdību par darba samaksu.

Lasiet arī: Trešajā ceturksnī Latvijas IKP sarucis par 0,1%, Igaunijas – par 2,5%

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas