Itālijas premjerministre saņem pārmetumus par sociālā atbalsta programmu

Jaunais Itālijas valdības palīdzības plāns cīņai pret augstajām pārtikas cenām saņēmis kritiku no labdarības organizācijām, sociologiem un opozīcijas politiķiem, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Sākot ar 18.jūliju, premjerministres Džordžijas Meloni (Giorgia Meloni) vadītā labējā valdība izdalīs pārtikas kartiņas 382,5 eiro vērtībā 1,3 miljoniem ģimeņu, kuru gada ienākumi ir līdz 15 tūkstošiem eiro. Meloni sacīja: “Valdība ir blakus un ir gatava palīdzēt itāļiem vislabākajā iespējamajā veidā.”

Tomēr pārtikas kartiņas pienāksies tikai tām mājsaimniecībām, kurās ir vismaz trīs locekļi, un priekšroka tiks dota mājsaimniecībām ar bērniem, tā liekot noprast, ka tradicionālās ģimenes tiek vērtētas augstāk.

Valdība jauno atbalsta shēmu izveidojusi pēc tam, kad tika krasi ierobežots plašāks atbalsta veids, kas kopš 2019.gada tika piedāvāts, vadoties no ienākumu līmeņa.

Meloni argumentējusi, ka iepriekšējā atbalsta programma padarījusi cilvēkus slinkus un tie nemeklējot darbu.

Centriski kreisās Demokrātiskās partijas vadītāja Elija Šleina (Elly Schlein) sacīja: “Džordžija Meloni ar vienu roku aizslauka vienīgo sociālās aizsardzības instrumentu, un ar otru sniedz dzeramnaudu.” Šleina norādīja, ka pārtikas karte gada griezumā atbilst apmēram vienam eiro dienā, līdz ar to nav praktiski nekādas ietekmes.

Katoļu baznīcas labdarības organizācijas Sant’Egidio vadītājs norādīja, ka jaunās programmas koncentrēšanās uz lielākām mājsaimniecībām atstāj novārtā miljoniem senioru. Viņš sacīja: “Mēs vēlētos, lai šī karte attiecas arī uz vientuļiem senioriem… Viņi bieži vien ir ne tikai vientuļi, bet arī nabadzīgi.”

Turīnas Universitātes socioloģijas profesors Filipo Barbera (Filippo Barbera) norādīja, ka karte apstiprina valdības pieeju samazināt nabadzīgajiem pieejamos resursus, un padarīt tos selektīvākus.

“Tagad nepietiek ar to vien, ka nepieciešama palīdzība, tagad ir arī jāatbilst noteiktiem kritērijiem,

lai varētu uzskatīt, ka palīdzība ir pelnīta,” sacīja profesors.

Turklāt tā vietā, lai dotu iespēju izmantot karti pēc vajadzības, to drīkst izmantot tikai noteiktiem produktiem – zivīm, gaļai, makaroniem, olīveļļai un kafijai, kā arī cepumiem un medum. Nav atļauts ar pārtikas atbalsta karti iegādāties ievārījumu vai jebkādus saldētus produktus.

Lasiet arī: Kariņš pasakās Itālijai par ieguldījumu Latvijas drošības stiprināšanā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas