Izraēla pēc nakts gaisa triecieniem nostiprina Gazas robežu

Izraēla otrdien, 10.oktobrī, paziņoja, ka tā ir atjaunojusi kontroli pār Gazas joslas robežu un pēc vēl vienas Izraēlas gaisa spēku uzbrukumu nakts, tā ir uzstādījusi mīnas vietās, kur Hamas kaujinieki nedēļas nogalē sagrāvuši barjeru. Šie Izraēlas gaisa uzlidojumi notika pēc tam, kad Hamas draudēja, ka katru reizi, kad Izraēla bez brīdinājuma bombardēs kādu palestīniešu māju, tā izpildīs nāvessodu kādam izraēliešu gūsteknim, ziņo Reuters.

Kopš sestdienas nogalināti jau vairāk nekā 1 500 cilvēku, kas izraisīja starptautiskus paziņojumus par atbalstu Izraēlai, kā arī aicinājumus izbeigt konfliktu un aizsargāt civiliedzīvotājus.

Izraēlas televīzija ziņoja, ka Hamas uzbrukumos bojā gājušo skaits ir pieaudzis līdz 900 izraēliešiem, kā arī vismaz 2 600 ir ievainoti, un vairāki desmiti ir gūstā. Gazas Veselības ministrija ziņoja, ka kopš sestdienas Izraēlas gaisa uzlidojumos bloķētajam anklāvam nogalināti vismaz 687 palestīnieši un 3 726 ievainoti.

Divu dienu laikā 300 000 rezervistu iesaukšana veicināja spekulācijas par iespējamu Izraēlas sauszemes uzbrukumu Gazai. Galvenais militārais pārstāvis viceadmirālis Daniels Hagari sacīja, ka nekad nav bijis iesaukts tik daudz rezerves karavīru. Viņš teica:

“Mēs dodamies uzbrukumā.”

Izraēlas uzbrukumi turpinājās arī naktī uz pirmdienu, 9.oktobri. Izraēlas bruņotie spēki paziņoja, ka no jūras un gaisa, ir uzbrukuši Gazas joslā esošajiem mērķiem, tostarp ieroču noliktavai, kas, pēc Izraēlas teiktā, piederēja Islāma džihādam, un Hamas mērķiem Gazas piekrastes joslā. Hamas pārstāvis Abu Ubaida pirmdien

izteica draudus nogalināt Izraēlas gūstekņus,

ja Izraēla turpinās bombardēt civiliedzīvotāju mājas bez brīdinājuma. Izraēlas ārlietu ministrs Eli Koens paziņoja, ka Hamas sagūstījis vairāk nekā 100 cilvēku.

Tomēr palestīnieši Gazā saņēma brīdinājumus no Izraēlas drošības dienestu darbiniekiem atstāt noteiktus rajonus Gazas ziemeļu un austrumu teritorijās, norādot uz Izraēlas armijas operācijām šajos reģionos.

naktī uz otrdienu, 10.oktobri, Izraēlas karaspēks atguva kontroli

pār kopienām, kuras iepriekš bija pārņēmuši uzbrucēji. Izraēlas kopienās pie Gazas robežas naktī atskanēja sirēnas, kas brīdināja par raķešu uzbrukumiem.

ASV, kas Izraēlai ik gadu sniedz 3,8 miljardus ASV dolāru lielu militāro palīdzību, paziņoja, ka tā Izraēlai sūta papildu pretgaisa aizsardzības līdzekļus, munīciju un citu drošības palīdzību. ASV augstākais ģenerālis brīdināja Irānu, kas atbalsta Hamas, neiesaistīties krīzē un pauda vēlmi novērst konflikta eskalāciju.

Dažādu valstu valdības, tostarp Itālijas, Taizemes un Ukrainas, ziņoja, ka Hamas uzbrukumos, ir gājuši bojā to pilsoņi. ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) apstiprināja, ka nogalināti vismaz 11 amerikāņi.

Lielbritānijas, Francijas, Vācijas, Itālijas, Itālijas un ASV valdības nāca klajā ar kopīgu paziņojumu, kurā atzina palestīniešu tautas “likumīgos centienus”, vienlaikus

atbalstot taisnīgumu un brīvību gan izraēliešiem, gan palestīniešiem.

Tās apņēmās palikt “vienotas un koordinētas”, lai nodrošinātu Izraēlas pašaizsardzību.

Ēģiptes un Turcijas prezidenti aicināja nekavējoties izbeigt vardarbību un aizsargāt civiliedzīvotājus. Kataras starpnieki iesaistījās sarunās, lai panāktu Hamas aizturēto Izraēlas sieviešu un bērnu atbrīvošanu apmaiņā pret 36 palestīniešu sievietēm un bērniem, kas ieslodzīti Izraēlas cietumos.

Izraēla arī nosūtīja desmitiem tūkstošu karavīru uz ziemeļu robežu ar Libānu, ņemot vērā nesenās sadursmes un “gaidot Hezbollah uzbrukumu”, otrdien telekanālam CNN pavēstīja Izraēlas armijas preses pārstāvis.

Lasiet arī: Kā Hamas apmānīja Izraēlu, plānojot postošo uzbrukumu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas