Izraēlas ķīlnieku glābšanā nogalināti 274 palestīnieši; Izraēlas ministrs Gancs pamet ārkārtas valdību

Svētdien, 9.jūijā, “Hamās” vadītā Veselības ministrija Gazā paziņoja, ka Izraēlas reidā Nuseirātas bēgļu nometnē, kura rezultātā tika izglābti četri ķīlnieki, nogalināti 274 cilvēki, tostarp bērni un citi civiliedzīvotāji, pēc tam, kad sestdien Izraēlas spēki, ar gaisa triecieniem, bēgļu nometnē un tās apkaimē aizvadīja intensīvas apšaudes ar “Hamās”, atbrīvojot gūstekņus, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Izraēlas bruņotie spēki lēš, ka “augsta riska un sarežģītajā misijā”, kuras pamatā bija “precīza izlūkošana”, bija mazāk nekā 100 upuru.

Pagājušā gada 7.oktobrī “Hamās” uzbrukuma laikā Izraēlas dienvidos nolaupīja aptuveni 250 ķīlniekus, no kuriem saskaņā ar ziņojumiem aptuveni puse tika atbrīvota, novembrī noslēdzot nedēļu ilgu pamiera vienošanos.

Izraēla paziņoja, ka 26 gadus vecā Noa Argamani, 22 gadus vecais Almogs Meirs Jans, 27 gadus vecais Andrejs Kozlovs un 41 gadu vecais Šalomi Zivs, kuri 7.oktobrī tika nolaupīti no mūzikas festivāla “Nova”, ir atgriezušies Izraēlā.

Viņu veselības stāvoklis esot labs, teica amatpersonas.

Lai gan Izraēlā tika svinēta ķīlnieku atgriešana ģimenēm un pasaules līderi, tostarp ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden), atzinīgi novērtēja ziņas par ķīlnieku atbrīvošanu, ir pieaugusi kritika par Gazas joslā notikušās operācijas nāvējošajām sekām, un Eiropas Savienības ārlietu vadītājs Žuzeps Borels (Josep Borrell) paziņoja, ka to nosoda “visstingrākajā formā”.

“Ziņas no Gazas par kārtējo civiliedzīvotāju slaktiņu ir šausminošas,” viņš rakstīja vietnē “X”, “asinsizliešana ir nekavējoties jāizbeidz.”

Kopš konflikta sākuma oktobrī ir nogalināti vairāk nekā 37 000 palestīniešu, svētdien paziņoja Gazas Veselības ministrija.

Tikmēr centriski noskaņotais ministrs Benijs Gancs svētdien atkāpies no premjerministra Benjamina Netanjahu kara kabineta, sakot, ka Izraēlas līdera pieeja karam Gazā “neļauj mums virzīties uz patiesu uzvaru,” jo joprojām neesot izstrādāta Gazas kara stratēģija. 

Pagājušajā mēnesī Gancs noteica, ka līdz 8.jūnijam Netanjahu jāizstrādā skaidra stratēģija attiecībā uz karu Gazā.

Ganca centristiskās partijas aiziešana neradīs tiešus draudus valdībai. Tomēr tam varētu būt nopietna ietekme, jo Netanjahu paliks atkarīgs no stingrās līnijas piekritējiem valdībā, bez Gazas kara redzamām beigām un iespējamas karadarbības eskalācijas ar Libānas grupējumu “Hezbollah”.

Lasiet arī: Izraēla apgalvo, ka vairāk nekā trešdaļa Gazas ķīlnieku ir miruši

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas