Ja izglītību un medicīnu nepārkārtos, ar naudu vien nebūšot līdzams

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu, trešdien, 8.februārī, žurnālistiem uzsvēra: vairs nepietiek ar naudas ieguldīšanu izglītības un veselības aprūpes sistēmā, ja tās nereformē. 

Viņš norādīja, ka budžetā iezīmējas trīs galvenās prioritātes, kurām ir piešķirta papildus nauda. Pirmajā vietā ir aizsardzība, otrajā vietā – veselības aprūpes sistēma, trešajā vietā – izglītības un zinātnes joma. Neskatoties uz papildus finansējumu, būs nepieciešamas arīdzan plašas reformas un uzlabojumi gan izglītības, gan veselības aprūpes sistēmā.

Pēc premjera paustā, lai uzlabotu veselības aprūpes un izglītības sistēmu, ir vajadzīgas divas lietas. Kariņš norādīja, ka objektīvi ir nepieciešami papildus līdzekļi, tomēr runa ir par to, kā tos racionāli izmantot.

Viņa ieskatā, ir sasniegta tāda valsts attīstības stadija, ka vairs nedrīkst darīt, kā līdz šim.

Kariņš uzsvēra, ka aizvien vairāk nodokļu maksātāju naudas tika ieguldīts sistēmā, cerot sasniegt citādāku rezultātu, bet rezultāta nav. Viņa ieskatā, Latvijā ir nevienmērīga izglītības sistēma, jo ir skolas, kurās audzēkņi iegūst kvalitatīvas zināšanas, bet ir arī tādas izglītības iestādes, kuras absolvējot, jauniešiem ir grūtības iestāties universitātē vai startēt darba tirgū.

«Vairāk naudas šo nerisinās. Mums ir jāsakārto sistēma. Tas pats attiecas uz veselības aprūpes sistēmu. Neskatoties uz to, ka gadu no gada sistēmā ieguldīts arvien vairāk naudas, pacientu rindas pastāv, neapmierinātība mediķu vidū arī pastāv. Tas izgaismo, ka mums ir sistemātiski izaicinājumi,» sacīja Kariņš.

Ministru prezidents uzsvēra, ka Latvijā ir pasaules mēroga kvalificēti ārsti, ķirurģijā attīstās oriģinālas un jaunas metodes, kā ārstēt. Kariņš norāda, ka nav runa par ārstu vai medicīnas māsu izglītības problēmām, jo tā ir vislabākajā kārtībā. Nepieciešama racionālāka sistēma, lai ārsti var labāk kalpot sabiedrībai un brīvi darīt savu darbu.

Lasiet arī: VM prioritātes ir onkoloģija, bērnu veselības aprūpe un atalgojuma palielinājums

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas