Jaunievēlētajiem Lietuvas pašvaldību mēriem būs plašākas pilnvaras

Jaunievēlētie Lietuvas pašvaldību mēri strādās saskaņā ar pērn jūnijā pieņemto jauno likumu par pašvaldībām, un tas maina mēru lomu un pilnvaras, raksta Lietuvas sabiedriskais medijs LRT.

Pamatojoties uz jauno likumu, mēri kļūst par izpildvaru, un vairs nebūs padomes locekļi, tomēr turpinās rīkot padomes sanāksmes. Mikola Romera universitātes asociētais profesors Sauļus Spurga (Saulius Spurga) sacīja: «Jaunums ir tas, ka mērs nav padomes sastāvā, tomēr viņš to vada un veido darba kārtību, lai gan nedrīkst piedalīties balsošanā, kas savā ziņā ir paradokss.»

Mēriem būs veto tiesības. Viņš vai viņa drīkstēs atgriezt pārskatīšanai padomes pieņemtos lēmumus, un padomei būs jābalso vēlreiz.

Ja mēra veto tiek atcelts, joprojām pastāv iespēja iesniegt apelāciju valdībā. Viļņas Universitātes Juridiskās fakultātes dekāns Johans Baltrims (Johanas Baltrimas) norādīja: «Tas darbojas līdzīgi kā prezidenta veto par parlamentā pieņemtajiem likumiem – ir iespējams atgriezt lēmumus pārskatīšanai, un ir iespējams atcelt uzlikto veto.»

Mērs arī nolems, kā tiks tērēta pilsētas nauda – viņš vai viņa sagatavos pašvaldības budžetu un atbildēs par tā izpildi. Mērs arī varēs novirzīt dažas funkcijas pašvaldības administrācijas direktoram.

Vītauta Dižā Universitātes asociētais profesors Igns Kalpoks (Ignas Kalpokas) teica:

«Ja runājam par sabiedrības gaidām, tad domāju, ka mērs ir kļuvis par to, ko sagaida balsotāji. [..] Tomēr neesmu drošs, vai tas palielinās pašvaldību stabilitāti.»

Vēl kāds jauninājums ir ierobežotais laiks, ko varēs pavadīt amatā. Līdz šim uz mēra amatu varēja kandidēt neierobežotu reižu skaitu, bet jaunais likums nosaka, ka tie būs ne vairāk kā trīs termiņi pēc kārtas.

Svētdien, 5.martā, Lietuvā notika pašvaldību vēlēšanu pirmā kārtā. 34 pašvaldībās otrā vēlēšanu kārta gaidāma 18.martā.

Visu rakstu angļu valodā lasiet šeit: https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/1930704/newly-elected-mayors-in-lithuania-will-have-more-powers-what-does-it-mean

Lasiet arī: Lietuvas pašvaldību vēlēšanas noslēgušās; dažviet priekšā otrā kārta

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas