Jautājumu par jaunu IDB vadītāju Kozlovskis sola risināt pēc budžeta pieņemšanas

Jautājumu par jauna Iekšējās drošības biroja (IDB) vadītāja izraudzīšanos iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV) sola risināt pēc iekšlietu sistēma budžeta pieņemšanas.

Patlaban ministrijai lielākais izaicinājums ir nākamā gada budžeta pieņemšana un Austrumu robežas izbūves paātrināšana, pauda politiķis.

“Budžeta pieņemšana ir prioritāte, jo tās gaitā mēs varam pacīnīties par papildus finansējumu iekšlietu sistēmai. Tādēļ pie jautājuma par Iekšējās drošības biroja vadību es pilnīgi noteikti ķeršos klāt pēc budžeta pieņemšanas,” uzsvēra Kozlovskis.

Ministrs nesniedza viennozīmīgu atbildi, vai iestādes vadītāja amatā tiks apstiprināts Valsts policijas priekšnieka vietnieks, Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieka Andrejs Grišins, kura vārds iepriekš izskanējis kā gaidāmais IDB vadītājs. Vienlaikus par Grišinu ministrs varot teikt tikai to labāko gan par sadarbību Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanā, kurā viņš iznesis lielāko smagumu, gan par “Moneyval” prasību ieviešanu, gan Kriminālpolicijas reformēšanu.

“100% garantiju šodien vispār nevar dot teju nekam,

bet, kā jau teicu, es Grišina kunga profesionalitāti vērtēju ļoti augstu. Es ļoti ceru, ka decembrī budžets jau būs pieņemts, un tad arī šis jautājums secīgi tiks risināts,” uzsvēra ministrs.

Patlaban biroja vadītāja pienākumu izpildītājs ir Igors Jaunrodziņš.

Jau ziņots, ka līdzšinējais IDB priekšnieks Valters Mūrnieks septembra vidū oficiāli atvaļināts no amata.

2023.gada 24.maijā toreizējais iekšlietu ministra Māra Kučinska (AS) vadītā Iekšlietu ministrija aģentūrai LETA paziņoja, ka Mūrnieks no 26.jūnija beigs pildīt amata pienākumus. Viņa vietā bija plānots iecelt Valsts policijas priekšnieka vietnieku, Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieku Andreju Grišinu.

Lasiet arī: VIDEO | Valsts prezidents: Teikšu tieši – pasaulē ir haoss

Mūrnieks pēc tam tika sasirdzis, un, kamēr viņam spēkā slimības lapa, atbrīvošanas procesu juridiski līdz galam nebija iespējams pabeigt. Tāpat Mūrnieks ir vērsies Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu namā ar pieteikumu par iekšlietu ministra 24.maija rīkojuma “Par atvaļināšanu no dienesta” atcelšanu un labvēlīga administratīvā akta izdošanu, ar kuru pieteicējam tiktu pagarināts dienesta pienākumu izpildes laiks līdz 2025.gada 31.oktobrim. Administratīvā lieta ierosināta 12.jūnijā.

Mūrnieks vadīja IDB kopš tā dibināšanas 2015.gadā. 2020.gada jūlijā valdība pagarināja Mūrnieka pilnvaru termiņu IDB priekšnieka amatā uz pieciem gadiem – līdz 2025.gada 31.oktobrim.

Birojs ir iekšlietu ministra pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde. IDB vadītāju amatā uz pieciem gadiem ieceļ attiecīgais ministrs pēc tam, kad attiecīgo kandidatūru apstiprinājis Ministru kabinets.

Seko mums arī Facebook, Draugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas