JV vēl līdz piektdienas pusdienas laikam gaida Apvienotā saraksta gala atbildi

Jaunā vienotība (JV), kas ir uzņēmusies iniciatīvu veidot nākamo valdību, vēl līdz piektdienas pusdienas laikam gaida Apvienotā saraksta (AS)gala atbildi par dalību valdībā, kurā bez JV strādātu arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un Progresīvie.

Ceturtdien pēc tikšanās ar ZZS un Progresīvajiem JV virzītā Ministru prezidenta amata kandidāte Evika Siliņa atsaucās uz Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča pausto, ka uz valdības izveidi jāvirzās gana straujā tempā.

Siliņa ceturtdien, uz četru partiju koalīcijas izveidošanas sarunām aicināja ZZS, “Progresīvo” un AS pārstāvjus, tomēr AS uz sarunām neieradās.

Siliņa vēlas izveidot valdību no šīm partijām, savukārt AS vēlas saglabāt esošo koalīciju, kurā strādā JV, AS un Nacionālā apvienība (NA), ZZS varot tikt piepulcēta tikai uz stingriem nosacījumiem, bet Progresīvos AS piedāvā atstāt ārpus koalīcijas. Līdzīgu pozīciju uztur arī NA, kurus gan Siliņa uz oficiālajām sarunām vairs nav aicinājusi.

Savukārt ZZS un Progresīvo politiķi līdz šim dažādas “sarkanās līnijas” sadarbībai ar citiem politiskajiem spēkiem ir centušies nevilkt, pieļaujot darbu gan piecu partiju koalīcijā, gan četru partiju valdības modelī, gan arī tikai trīs partiju variantā, kad kopā strādātu JV, ZZS un Progresīvie, Saeimā balstoties uz 52 deputātu balsu atbalstu.

Tikmēr AS sliecas pieņemt lēmumu par nepievienošanos JV, ZZS un Progresīvo veidotajai jaunajai valdībai.

AS joprojām redz, ka valdība jāveido kopā ar NA jeb ka pašreizējai trīs partiju koalīcijai ar JV jābūt nākamās valdības kodolam. Šādu koalīciju varētu papildināt vai nu ar ZZS, ja tiek novērsta Lemberga ietekme, un arī ar Progresīvajiem, ja gadījumā NA ar viņiem atrastu kopīgu valodu.

AS gan vēl iekšēji ir jāpieņem savs lēmumu attiecībā uz piedalīšanos valdības veidošanā – pašlaik oficiāls lēmums vēl neesot pieņemts.

Par pieņemto lēmumu oficiāli varētu tikt paziņots līdz ar Ministru prezidenta amata kandidātes Evikas Siliņas (JV) noteiktā atbildes sniegšanas termiņa beigām.

Saeimā JV ir 26 deputātu vietas, ZZS – 16, bet Progresīvajiem – 10 mandāti, kas kopā iespējamās jaunās valdības tā dēvētajam kodolam dod 52 balsis jeb minimālu vairākumu. AS ir 15 parlamentārieši un NA – 13 deputātu vietas.

Lasiet arī: Smiltēns: Lembergs ar saviem izteikumiem ir iespļāvis sejā kanādiešu karavīriem, kuri atrodas Ādažu bāzē

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas