Kampars var vērsties tiesībaizsardzības iestādēs par neslavas celšanu, norāda prokuratūra

Partijas “Vienotības” bijušajam ģenerālsekretāram Artim Kamparam, kuram pārmeta mēģinājumus it kā ietekmēt Saeimas vēlēšanu rezultātus, ir tiesības vērsties ar iesniegumu tiesībaizsardzības iestādēs, kā arī ar prasības pieteikumu tiesā par neslavas celšanu, atzina prokuratūrā.

LETA jau rakstīja, ka uzņēmuma “SOAAR” vadītājs Renārs Kadžulis apgalvoja, ka toreizējais “Vienotības” ģenerālsekretārs Kampars 2014.gadā esot centies ietekmēt Saeimas vēlēšanu balsu skaitīšanas iznākumu. Prokuratūra veica pārbaudi un nav konstatējusi mēģinājumus ietekmēt vēlēšanu rezultātu, iejaucoties informācijas sistēmu darbībā. 

Prokuratūrā aģentūrai LETA atgādināja, ka, lai novērstu iespējamus apdraudējumus, ar Ministru kabineta rīkojumu pirms katrām vēlēšanām tiek izveidota starpinstitūciju darba grupa, kura atbilstoši tās uzdevumiem koordinē jautājumus, kas saistīti ar vēlēšanu norisei nepieciešamo informācijas sistēmu noturības un drošības pret ārēju ielaušanos nodrošināšanu.

“Fiziskai personai ir tiesības ar iesniegumu vērsties tiesībaizsardzības iestādēs, kā arī ar prasības pieteikumu tiesā par personas neslavas celšanu. Kā publiski tas ir izskanējis, tad konkrētajā gadījumā fiziskā persona to arī ir izdarījusi, iesniedzot prasības pieteikumu tiesai. Taču sīkāk prokuratūra komentēt nevarēs, jo prokuratūra šajā lietas kontekstā nav saņēmusi nevienu iesniegumu,” aģentūrai LETA norādīja prokuratūrā.

Kampars Kadžuļa izteikumus raidījumā LTV raidījumā “Kas notiek Latvijā?” vērtējis kā absurdus un nepatiesus. Viņš arī paziņojis, ka vērsies ar civilprasību tiesā pret Kadžuli par apmelošanu. Patlaban gan nav informācijas, vai Kampars papildus vērsīsies ar iesniegumu pie likumsargiem par tādu iespējamu noziegumu kā neslavas celšana.

Krimināllikums par apzināti nepatiesu, otru personu apkaunojošu izdomājumu tīšu izplatīšanu iespiestā vai citādā veidā pavairotā sacerējumā, kā arī mutvārdos, ja tā izdarīta publiski, paredz probācijas uzraudzību, sabiedrisko darbu vai naudas sodu. Savukārt par neslavas celšanu masu saziņas līdzeklī var sodīt ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, probācijas uzraudzību, sabiedrisko darbu, vai naudas sodu.

Jau ziņots, ka Kadžulis, kurš apsūdzēts lietā par krāpšanos Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) iepirkumā, LTV apgalvoja, ka 2014.gada rudenī notikušo 12.Saeimas vēlēšanu naktī Kampars viņu aicinājis parunāties un paudis bažas, ka Soilvita Āboltiņai varētu pietrūkt balsu iekļūšanai Saeimā. “Mums vajag, lai tu izdari, lai viņa tiktu ievēlēta,” it kā Kampara pirms desmit gadiem teikto atstāstīja Kadžulis. “Es saku, vai tu saproti, ko tu prasi, tu prasi viltot vēlēšanu rezultātus. Es uz tās takas nekad mūžā nestāšos. Un es atteicu. [Kampars] Teica – nu tad būs visādi,” raidījumā apgalvoja Kadžulis.

Lasiet arī: Dzīvnieku spīdzinātājiem draud līdz sešiem gadiem cietumā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas