Karalis Čārlzs III dodas trīs dienu vizītē uz Franciju

Karalis Čārlzs III (King Charles) trešdien, 20.septembrī, sāk ilgi gaidīto valsts vizīti Parīzē, kuras mērķis ir pieminēt Francijas un Apvienotās Karalistes ilggadējās attiecības, vienlaikus veicinot abu valstu sadarbību pēc Breksita, ziņo Politico.

Trīs dienu vizīte no 20. līdz 22.septembrim sākotnēji bija plānota, kā pirmā ārzemju vizīte Čārlzam kā Apvienotās Karalistes monarham, taču martā tā tika atlikta Francijā notiekošo sociālo nemieru dēļ.

No šīs vizītes var sagaidīt izsmalcinātus svinīgus pasākumus,

Francijas prezidentam Emanuelam Makronam (Emmanuel Macron) pieliekot ievērojamas pūles, lai uz karalisko viesi atstātu iespaidu.

Trešdien, 20.septembrī, pēc karaļa Čārlza un karalienes Kamillas (Queen Camilla) ierašanās Parīzē viņi tiksies ar prezidentu Makronu un viņa sievu Brigitu (Brigitte) un piedalīsies ceremonijā pie Triumfa arkas, kam sekos sarunas Elizejas pilī. Vēlāk vakarā britu monarhu pārim paredzētas banketa vakariņas greznajā Versaļas pilī, kurā viesu sarakstā ir gan politiķi, gan uzņēmēji un tādas slavenības kā Hjū Grants (Hugh Grant), Šarlote Geinsbūra (Charlotte Gainsbourg) un futbolists Didjē Drogba (Didier Drogba).

Ceturtdien, 21.septembrī, karalis Čārlzs uzrunās Francijas Senātu un apmeklēs dažādus Parīzes pieminekļus, tostarp Parīzes Dievmātes katedrāles renovācijas darbus. Kā arī viņš apmeklēs ziedu tirgu, kas nosaukts karalienes Elizabetes II (Queen Elizabeth) vārdā. Ņemot vērā, ka karalis brīvi pārvalda franču valodu, ir sagaidāms, ka vismaz

daļu savas runas viņš teiks franču valodā.

Piektdien, 22.septembrī, karalis Čārlzs dosies uz Bordo ostas pilsētu, kur viņa ceļojuma programmā ir iekļauts britu kuģa HMS Iron Duke, bioloģiskā vīna dārza un pilsētas meža apmeklējums.

Saskaņā ar Elizejas padomnieka teikto karalim un Francijas prezidentam ir izveidojušās ciešas attiecības, ko raksturo “draudzība un uzticība”. Paredzams, ka tikšanās laikā viņi pievērsīsies tādiem jautājumiem kā spriedze Ziemeļāfrikā, notiekošais karš Ukrainā un attīstība mākslīgā intelekta jomā.

Zīmīgi, ka Francijas un Apvienotās Karalistes attiecības ir ievērojami uzlabojušās premjerministra Riši Sunaka (Rishi Sunak) laikā. Nesen noslēgtajiem nolīgumiem un diplomātiskajiem centieniem ir bijusi izšķiroša nozīme abu valstu attiecību atjaunošanā.

Lasiet arī: Kalnu Karabahas armēņi piekrīt pamieram Azerbaidžānas militārās operācijas rezultātā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas