Kariņš: Koalīcijai ir jābūt vienotai Valsts prezidenta amata kandidāta izvēlē

Ir vēlams, lai valdošā koalīcija vienotos par vienu Valsts prezidenta amata kandidātu, šādu nostāju pēc koalīcijas partiju sanāksmes pauda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Pašlaik Apvienotais saraksts (AS) Valsts prezidenta amatam ir pieteikusi savu dibinātāju Uldi Pīlēnu, savukārt Jaunā vienotība (JV) un Nacionālā apvienība (NA) nav steigušas atbalstīt šo kandidātu. NA iepriekšējās vēlēšanās amatam virzīja esošo prezidentu Egilu Levitu, bet pašlaik vēl nav skaidrs, vai viņš tiks virzīts un vispār kandidēs uz šo amatu atkārtoti. Pašlaik Pīlēna ievēlēšana izskatās ticamāka ar opozīcijas balsīm, savukārt Levita pārvēlēšanai balsu trūkst.

Pēc Kariņa domām, vienošanās par vienu kandidātu atvieglotu visu iesaistīto personu darbu, kā arī būtu ”zināma prognozējamība”.

Premjers akcentēja, ka līdz 13.maijam, kad noslēdzas kandidātu izvirzīšana prezidenta amatam, ir gandrīz četras nedēļas, tādējādi vēl ir laiks, lai koalīcija vienotos par vienotu kandidātu.

Savukārt AS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars uzsvēra, ka AS Valsts prezidenta kandidāts ir Pīlēns, un AS sagaida no koalīcijas partneriem skaidru pozīciju, kas ir viņu potenciālais kandidāts, lai varētu sākties kvalitatīvas debates gan koalīcijā, gan opozīcijā.

NA Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Jurģis Klotiņš atzīmēja, ka līdz ar Pīlēna paziņojumu par kandidēšanu ir sācies Valsts prezidenta vēlēšanu priekšvēlēšanu periods. Politiķa ieskatā, tas ir labs un demokrātisks process, jo ir zināma atklātība.

Pēc NA Domes sēdes, kurā pieņemts lēmums Levitu virzīt atkārtotai ievēlēšanai amatā, NA līderis Raivis Dzintars, atbildot uz jautājumu saistībā ar AS lēmumu Valsts prezidenta amatam virzīt Pīlēnu, atzīmēja, ka šajā situācijā, kad

AS un NA katrai ir savs kandidāts, koalīcijā par šo jautājumu gaidāmas “karstas sarunas”.

Valsts prezidenta vēlēšanas Saeimā notiks maija pēdējā dienā.

Lasiet arī: NA atkārtoti virza Levita kandidatūru Valsts prezidenta amatam

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas