Kariņš: Spiediens uz Latvijas un ES ārējo robežu no Baltkrievijas puses ir palielinājies

Spiediens uz Latvijas un Eiropas Savienības (ES) ārējo robežu no Baltkrievijas puses ir palielinājies, trešdien, 23.augustā, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču sacīja demisionējušais Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

“Esam pieņēmuši savlaicīgus lēmumus stiprināt mūsu robežas uzraudzību. Ikdienā iekšlietu ministrs, aizsardzības ministrs un valsts prezidents seko līdzi notikumu gaitai,” sacīja Kariņš.

Amatpersonas tikšanās laikā pārrunāja aktuālos jautājumus, tostarp situāciju pie Baltkrievijas robežas, kur hibrīdkarš ir saasinājies.

Prezidents norādīja, ka Lukašenko režīm arvien vairāk cilvēku spiež šķērsot robežu. 

Rinkēvičs norādīja, ka ar premjeru runājis par pasākumiem, ko valdība, robežsardze un Nacionālie bruņotie spēki (NBS) veic. Prezidents sacīja, ka pievērš šim jautājumam nopietnu uzmanību un tas pašreiz ir uzmanības centrā.

Jau ziņots, ka otrdien Valsts robežsardze novērsusi 143 cilvēku mēģinājumus nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu. Šāds robežpārkāpēju skaits dienā ir viens no lielākajiem pēdējā laikā, un uzrāda aizvien pieaugošu Baltkrievijas realizēto nelegālās imigrācijas spiedienu uz robežas.

Pēdējo divu nedēļu laikā robežsargiem, lai aizturētu nelegālos imigrantus, jau divas reizes nācies izmantot šaujamieroci.

Saistībā ar nelegālās imigrācijas spiedienu no 11.augusta vairākas administratīvajās teritorijās Baltkrievijas pierobežā ir spēkā pastiprināts robežapsardzības sistēmas darbības režīms, kas nomainīja valdības 2021.gada augustā noteikto un vairākkārt pagarināto ārkārtējo situāciju.

Ņemot vērā strauji pieaugušo hibrīdapdraudējumu uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, Valsts robežsardze mobilizējusi papildu dienestā esošos robežsargus ārējās robežas apsardzības stiprināšanai. Tāpat robežsardze pieprasījusi papildu atbalstu no Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Valsts policijas.

Varšavā 28.augustā plānota Baltijas valstu un Polijas iekšlietu ministru tikšanās, kuras laikā tiks arī izvērtēta situācija uz robežas ar Baltkrieviju. Baltijas valstis un Polija apspriež iespēju arī pilnībā slēgt robežas ar Baltkrieviju.

Lasiet arī: Turpina palielināties Baltkrievijas realizētais nelegālās imigrācijas spiediens uz robežas

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas