Ķīnas un Krievijas valstu vadītāji tiksies, lai apspriestu karu Ukrainā

Ķīnas prezidents Sji Dziņpins (Xi Jinping) ceturtdien, 15.septembrī, Uzbekistānā tiksies  ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, lai apspriestu karu Ukrainā un citus starptautiskus un reģionālus jautājumus, atsaucoties uz Kremļa paziņojumu, vēsta britu raidorganizācija BBC.

Ķīnas prezidentam šī ir pirmā ārvalstu vīzīte kopš Covid-19 pandēmijas sākuma. Sji Dziņpins atteicās no došanās ārvalstu vizītēs, lai izvairītos no jebkādas iespējas inficēties ar vīrusu ceļojumu laikā.

Plānotajā trīs dienu vizītē kā pirmo valsti Sji Dziņpins trešdien, 14.septembrī, apmeklēs Kazahstānu, bet pēc tam ceturtdien, 15.septembrī, tiksies ar Putinu Šanhajas Sadarbības organizācijas (SCO) samitā, kas norisināsies no 15. līdz 16.septembrim.

Putins tiksies arī ar citu valstu līderiem, tajā skaitā ar Indijas, Pakistānas, Turcijas un Irānas vadītājiem. Tomēr tieši tikšanās ar Ķīnas vadītāju esot īpaši nozīmīga, pavēstīja Kremļa ārpolitikas padomnieks Jurijs Ušakovs.

Ušakovs norādīja, ka Šanhajas Sadarbības organizācijas samits notiek «uz liela mēroga politisko pārmaiņu fona».

Ķīna un Krievija jau sen ir centušās pozicionēt Šanhajas Sadarbības organizāciju, kas tika dibināta 2021.gadā, kā alternatīvu dažādām Rietumu organizācijām.

Abu valsti līderi jau tikās Pekinas ziemas olimpiskajās spēlēs šī gada februārī, pēc tam viņi sniedza kopīgu paziņojumu, ka draudzība starp abām valstīm ir ļoti cieša un tai nav robežu.

Pēc dažām dienām Krievija iebruka Ukrainā, bet Ķīna šo rīcību nedz nosodīja, nedz atbalstīja. Patiesībā Ķīna paziņoja, ka abas puses ir vainojamas karadarbībā.

SCO sanāksme notiek brīdī, kad uz Kirgizstānas un Tadžikistānas robežas ir izcēlies konflikts, kura laikā tika nogalināts vismaz viens robežsargs un divi tika ievainoti.

Sadursmes starp abām valstīm izcēlās pagājušajā gadā saistībā ar strīdu par ūdeni un citiem jautājumiem.

 

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas