Koalīcijā nav vienprātības par narkotiku lietošanas dekriminalizēšanu

Valdību veidojošā Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) neatbalsta narkotiku lietošanas dekriminalizēšanu Latvijā, informēja partijā.

Iepriekš “Jauno vienotību” pārstāvošā Ministru prezidente Evika Siliņa atzina, ka atbalsta ieceri dekriminalizēt narkotiku lietošanu jauniešu vidū. Tāpat ieceri atbalsta valdībā pārstāvētā partija ”Progresīvie”, kā arī iekšlietu resors.

Veselības ministrija (VM) jau esot akceptējusi Tieslietu ministrijas (TM) izstrādātu priekšlikumu, kas paredz, ka jaunieši par narkotiku lietošanu vairs netiktu krimināli sodīti. VM to kopā ar citiem priekšlikumiem virzīs izskatīšanai Saeimas komisijā rudenī.

ZZS ieskatā, aicinājums dekriminalizēt narkotiku lietošanu ir nepamatots. Tā vietā partija aicina atbildīgās institūcijas aktīvāk pievērsties prevencijas pasākumiem pret narkotiku lietošanu.

ZZS deputāts, parlamenta Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāja biedrs Andrejs Vilks aicinājumu dekriminalizēt narkotiku lietošanu uzskata par nepietiekami pamatotu un bez detalizēta izvērtējuma par šāda lēmuma sekām.

“Aicinājums izklausās populistiski. Daudz būtiskāk ir, lai spēkā esošais tiesiskais regulējums un jau apstprinātie plāni tiktu konsekventi pildīti, bet netiktu pavērtas jaunas iespējas jauniešu narkotisko vielu lietošanai, atkarību izteiktākai veidošanai un dīleru lielākai peļņai,” uzsver Vilks.

Narkotisko un psihotropo vielu un zāļu, kā arī prekursoru likumīgās aprites likums jau paredzot administratīvo atbildību par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu lietošanu, norāda ZZS. 

Savukārt Ministru kabineta 2022.gada oktobrī apstiprinātais Profilakses pasākumu un veselības aprūpes pakalpojumu uzlabošanas plāns alkoholisko dzērienu un narkotisko vielu lietošanas izplatības mazināšanas jomā 2023.-2025.gadam narkotisko vielu, it īpaši kanabisa lietošanas pieaugumu pusaudžu un pieaugušo vidū, identificē kā vienu galvenajām problēmām.

Plāns arī paredz konkrētus pasākumus un uzdevumus narkotisko vielu lietošanas profilakses, atkarību izraisošo vielu lietošanas traucējumu ambulatorās un stacionārās ārstēšanas, kā arī sociālās rehabilitācijas un sociālā atbalsta pakalpojumu jomās.

ZZS aicina pirms lemt par iespējām Latvijā dekriminalizēt narkotiku lietošanu veikt rūpīgu izvērtēt esošo tiesisko regulējumu, kā arī atbildīgo institūciju paveikto, īstenojot valdības apstiprinātā plāna pasākumus, un to ietekmi uz narkotiku lietošanas ierobežošanu.

Lasiet arī: Bijušajai veselības ministrei Ilzei Viņķelei jauns izaicinājums karjerā
 
Seko mums arī FacebookDraugiem un X!
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas