Kolorādo tiesa izslēdz Donaldu Trampu no 2024.gada štata priekšvēlēšanu sarakstiem

Kolorādo Augstākā tiesa nolēma, ka Donalds Tramps (Donald Trump) nav tiesīgs kandidēt uz ASV prezidenta amatu un nevar piedalīties štata priekšvēlēšanās, ņemot vērā viņa iesaistīšanos 2021.gada 6.janvāra uzbrukumā ASV Kapitolijam, otrdien, 19.decembrī, nolēma štata augstākā tiesa, ziņo Reuters.

Trampa kampaņas pārstāvji kritizēja Kolorādo Augstākās tiesas lēmumu, nosaucot to par “nedemokrātisku”. Kampaņas preses pārstāvis paziņoja, ka viņi nekavējoties iesniegs apelāciju ASV Augstākajā tiesā.

Kolorādo tiesa paziņoja, ka tā atliks lēmuma stāšanos spēkā vismaz līdz 2024.gada 4.janvārim, lai dotu iespēju iesniegt apelāciju.

Kolorādo Augstākās tiesas lēmums var rosināt ASV Augstāko tiesu ar tās konservatīvo vairākumu plašāk

izskatīt jautājumu par Trampa tiesībām kandidēt uz vēl vienu prezidenta pilnvaru termiņu.

Šī tiesas prāva tiek uzskatīta kā tests plašākiem centieniem diskvalificēt Trampu no štatu vēlēšanu sarakstiem saskaņā ar 14.grozījuma 3.sadaļu.

Kolorādo Augstākās tiesas lēmums atceļ zemākas instances tiesas spriedumu, kas noteica, ka Tramps kūdīja uz sacelšanos, bet kā prezidents nav uzskatāms par “ASV amatpersonu”, tāpēc saskaņā ar 14. grozījumu viņu nevar diskvalificēt, raksta Reuters.

Kolorādo Augstākā tiesa, atzīstot jautājuma nopietnību, atzina, ka šis lēmums ir “neizpētīta teritorija”. Vairākuma tiesneši sacīja, ka lēmumu nebija viegli pieņemt, taču uzsvēra savu pienākumu

piemērot likumu objektīvi un bez sabiedrības reakcijas ietekmes.

Kolorādo Augstākās tiesas vēsturiskais spriedums ar 4 pret 3, kuru, visticamāk, pieņems arī ASV Augstākā tiesa, padara Trampu par pirmo prezidenta amata kandidātu, kas atzīts par neatbilstošu Baltajam namam saskaņā ar retos gadījumos izmantoto konstitucionālo normu, kas liedz ieņemt amatu amatpersonām, kuras iesaistījušās “nemieros vai dumpjos”.

Lasiet arī: Baidens un Tramps apmainās dzēlieniem 2024.gada vēlēšanām tuvojoties

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas