Krievija sāk pretuzbrukumu Kurskā

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien, 12.septembrī, apstiprināja, ka Krievijas bruņotie spēki uzsākuši pretuzbrukumu Kurskas reģionā pēc tam, kad Kijiva tur pirms mēneša veica negaidītu pārrobežu iebrukumu, ziņo “Politico” un BBC.

Kamēr iebrukums nodrošināja ukraiņu karaspēkam dienvidu frontē īsu atelpu, pēc sākotnējās veiksmīgās ofensīvas Krievijas karaspēks negaidīti pārrāvis Ukrainas aizsardzību.

Krievi salauza ukraiņu aizsardzību Korenevo ciema ziemeļrietumu rajonā un iegāja Snagostā, otrdien ziņoja Ukrainas Aizsardzības ministrijai piederošais Ukrainas kara kartēšanas projekts “DeepState”. ASV bāzētais analītiskais centrs Kara izpētes institūts (ISW) apstiprināja šo izrāvienu, piebilstot, ka Krievijas spēki, iespējams, ir atguvuši vairākus nelielus ciematus.

“Krievijas spēki, iespējams, plāno uz laiku sadalīt Ukrainas spēkus Kurskas apgabalā, pirms sākt organizētākus un labāk apgādātus centienus izspiest Ukrainas spēkus no Krievijas teritorijas,” norādīja ISW, piebilstot, ka Krievijas pretuzbrukumu apjoms, mērogs un iespējamās perspektīvas vēl nav skaidras, un ir pāragri izdarīt jebkādus secinājumus.

Taču par Kurskas operāciju atbildīgās Ukrainas armijas Siverskas pavēlniecības preses pārstāvis Vadims Misniks atteicās apstiprināt vai noliegt Krievijas izrāvienu, paziņojot, ka operācija turpinās un negrasās komentēt taktiskās detaļas.

Tomēr 46.brigāde “Telegram” ziņoja, ka tā jau ir uzsākusi pretuzbrukumu Krievijas spēkiem Snagost apgabalā. Brigāde paziņoja, ka Krievijas spēki sastopas ar spēcīgu pretestību, un to labajam flangam uzbrūk Ukrainas vienības.

Kurskas iebrukums ir nedaudz atvieglojis Ukrainas dienvidu frontes stāvokli, portālam “Politico” sacīja Ukrainas armijas pārstāvis Dmitrijs Lihovijs, kas atbild par Zaporižjas un Hersonas apgabalu dienvidu fronti.

Krievi vairākus spēkus aizveduši no Hersonas un vairākas brigādes no Zaporižjas apgabala un citām vietām uz Kursku, sacīja Lihovijs.

“Tas atbilst mūsu plānam,” apstiprinot pretuzbrukumu, sacīja Zelenskis.

Tikmēr Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka tās “Ziemeļu vienības” spēki divu dienu laikā ir atguvuši desmit ciemus ap Snagostu, kas atrodas Ukrainas ieņemtās teritorijas rietumu flangā.

Pirmās norādes par pretuzbrukumu nāca no Čečenijas īpašo spēku komandiera, ģenerālmajora Apti Alaudinova, kurš paziņoja, ka sešas Ukrainas brigādes ir cietušas smagus zaudējumus.

Lasiet arī: BNN pēta | Lietuvas atbalsts Ukrainai pēc Seima vēlēšanām paliks neskarts, bet iespējamas pārmaiņas

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas