Krievijas kosmosa kuģis Luna-25 ietriecies Mēnesī

Svētdien, 20.augsustā, Krievijas bezapkalpes kosmosa kuģis Luna-25 pēc nekontrolējamas riņķošanas ietriecies Mēnesī, atsaucoties uz amatpersonu ziņoto, vēsta BBC.

Kā ziņots, kosmosa kuģis cietis neveiksmi pēc tam, kad saskāries ar problēmām, ieejot nolaišanās orbītā.

Kuģa mērķis bija izpētīt Mēness dienvidu polu, jo Zinātnieki uzskata, ka tur varētu atrasties, sasalis ūdens un dārgmetāli.

Vakar, 20.augustā, Krievijas valsts kosmosa korporācija Roskosmos paziņojusi, ka Luna-25 kosmosa kuģis sestdien, 19.augustā, neilgi pēc plkst. 14.57, zaudējis savienojumu. Korporācijas paziņojumā teikts, ka sākotnējās analīzes liecinot, ka 800kg smagais nolaižamais aparāts “saskares ar Mēness virsmu rezultātā beidzis pastāvēt”. Kā arī ziņojumā tika minēts, ka īpaša komisija izpētīs, kāpēc misija cieta neveiksmi.

Krievija par nokļūšanu uz Mēness dienvidu pola esot sacentusies ar Indiju, kuras kosmosa kuģis

Chandrayaan-3  tuvākajās dienās plāno tur nolaisties, lai izpētītu iežus un krāterus, vācot datus un attēlus, ko nosūtīt atpakaļ uz Zemi.

Indijas kosmosa aģentūras Isro preses pārstāvis intervijā BBC teicis, ka Luna-25 avārija esot neveiksmīga, ka katra kosmosa misija ir riskanta un sarežģīta. Arī Roskosmos iepriekš esot atzinis, ka Luna-25 misija ir riskanta un var ciest neveiksmi.

BBC raksta, ka kuģis 11.augustā tika palaists no Vostočnijas kosmodroma un šīs nedēļas trešdienā, 16.augustā, veiksmīgi ielidoja Mēness orbītā.

Tika prognozēts, ka misija ieies vēsturē, veicot LĒNU nolaišanos pirmdien vai otrdien, jo līdz šim neviena valsts nav nolaidusies uz Mēness dienvidpola.

Kopš 1976.gada Luna-25 bija Krievijas pirmā misija uz Mēnesi. Tā kā valsts finansējums aizvien vairāk tiek novirzīts militārajām vajadzībām, Krievijas civilā kosmosa programma jau vairākus gadus piedzīvo lejupslīdi, tāpēc kosmosa kuģa Luna-25 zaudējums ir milzīgs trieciens Roskosmos.

Lasiet arī: VIDEO| Krievijā notikuši dronu uzbrukumi Maskavai un Kurskai

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas