Krievu māksliniecei, kura lielveikalā sarīkoja pretkara protestu, draud astoņi gadi cietumā

Krievu māksliniecei un mūziķei Aleksandrai Skočilenko, kura 2022.gada 31.martā sarīkoja protestu pret Maskavas karu Ukrainā, aizstājot cenu zīmes lielveikalā Sanktpēterburgā ar mazām papīra lapiņām, aicinot izbeigt konfliktu, pēc trešdien, 8.novembrī, notikušās tiesas sēdes draud astoņi gadi soda kolonijā, vēstī Reuters.

Sanktpēterburgā valsts prokurors Aleksandrs Gladiševs pieprasīja Aleksandrai Skočilenko piespriest astoņu gadu cietumsodu un trīs gadu interneta lietošanas aizliegumu, kā to paziņoja Sanktpēterburgas tiesas.

 

Skočilenko jau iepriekš tika apsūdzēta smaga nozieguma izdarīšanā, kura pamatā ir “politisks naids pret Krievijas Federāciju”, ko viņa noliedz. Viņu aizturēja 2022.gada 11.aprīlī pēc tam, kad kāds veikala apmeklētājs ziņoja par viņas protestu, raksta Reuters.

Viņai izvirzītas apsūdzības

par apzināti nepatiesas informācijas izplatīšanu par Krievijas armiju,

par ko viņai var piespriest maksimālo sodu desmit gadi, vai dažos gadījumos līdz pat 15 gadiem cietumā.

Amnesty International ir pasludinājusi Skočilenko par “sirdsapziņas ieslodzīto” – cilvēku, kurš nav izmantojis, vai atbalstījis vardarbību vai naidu un ir ieslodzīts tikai par to, kas viņš ir vai kam tic.

Cenu zīmju imitāciju kopijas, kuru dēļ viņa iekļuva nepatikšanās, joprojām ir apskatāmas tīmekļa vietnē, ko uztur viņas atbalstītāji, aicinot viņu atbrīvot.

Aleksandras Skočilenko cenu zīmes apsūdzēja Krievijas armija par teātra bombardēšanu Mariupolē, kur patvērās civiliedzīvotāji, apgalvoja, ka Krievija izvietojusi iesaucamos karavīrus Ukrainā, minēja Krievijas upuru skaitu un kritizēja valsts televīziju par to, ka tā par to neziņo, apsūdzēja prezidentu Putinu melos un apgalvoja, ka “viņas vecvectēvs nekaroja Otrajā pasaules karā, lai Krievija kļūtu par fašistisku valsti un uzbruktu Ukrainai”. Visus šīs apsūdzības Krievija ir noliegusi.

Nākamā tiesas sēde notiks 13. novembrī.

Lasiet vairāk: Žurnālistei, kura protestēja pret Krievijas karu, piespriež vairāk nekā astoņus gadus cietumā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas