Krievu valodu darbiniekam nevarēs pieprasīt ne sludinājumos, ne darba intervijās

Saeima konceptuāli atbalstīja grozījumus Darba likumā, ar kuriem iecerēts stiprināt valsts valodas lietojumu darba tirgū, informē Saeimas Preses dienestā.

Plānots, ka ar grozījumiem tiks aizstāvētas darbinieku tiesības darba pienākumu veikšanas laikā izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc krievu valodas zināšanām.

Likumprojekts paredz nodrošināt, ka Latvijā kā Eiropas Savienības dalībvalstī nevarētu darbiniekiem pieprasīt krievu valodas zināšanas, izņemot atsevišķas profesijas, pauž likumprojekta autori, atsaucoties arī uz pašlaik darba tirgū pastāvošo to jauniešu diskrimināciju, kuriem krievu valodas zināšanas nav pietiekamas.

Ar likumprojektu iecerēts noteikt, ka krievu valodu darbiniekam nevarēs pieprasīt ne sludinājumos, ne darba intervijās, ne darba līgumā,

ne darba pienākumu veikšanas laikā, izņemot atsevišķas likumdevēja noteiktas specifiskas profesijas.

Ņemot vērā, ka krievu valoda nav Eiropas Savienības dalībvalstu oficiālā valsts valoda, Krievija savas valsts valodas klātbūtni Latvijā izmanto politiskiem mērķiem un Saeima Krieviju ir atzinusi par terorismu atbalstošu valsti, likumprojekts ir vērsts tieši uz šo svešvalodu, iepriekš atzīmējuši likumprojekta autori.

Reizē debatēs izskanēja iespēja tālākā likumprojekta skatīšanā juridiski atbilstošāk noteikt, ka nevarētu prasīt ne tikai krievu valodas, bet arī kādu citu trešo valstu –, ar kurām Latvija nav kopā kā dalībvalstis kādās no dažām starptautiskajām organizācijām – valodu zināšanas.

Lasiet arī: Par spiegošanas organizēšanu Latvijā varēs piespriest mūža ieslodzījumu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas