Latvijā mazumtirdzniecībā nav konkurences, saka zemkopības ministrs

Latvijā mazumtirdzniecībā konkurence šobrīd nestrādā, ceturtdien, 20. jūlijā, intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam Rīta panorāma pauda zemkopības ministrs Didzis Šmits (AS).

“Manuprāt, mums jau gadiem mazumtirdzniecībā, īpaši pārtikas produktos, konkurence nestrādā. Ja var produktam uzlikt uzcenojumu 300% plus pievienotais vērtības nodoklis (PVN) un konkurēt, tas nozīmē, ka spēlētāju ir tik maz un tirgus ir tik sadalīts, ka šeit kaut kāda iejaukšanās ir loģiska un nepieciešama,” sacīja Šmits.

Ministrs arī pateicās graudu pārstādes uzņēmumam Dobeles dzirnavnieks,

kas atļāvās publiski runāt par šo 300% uzcenojumu viņu ražotajai produkcijai mazumtirdzniecībā, norādot, ka tas ir paraugs arī citiem.

Vienlaikus Šmits gan arī akcentēja, ka šādi var atļauties rīkoties tikai uzņēmumi, kuri ir ļoti spēcīgi eksportā un kuriem Latvijas tirgus nav pastāvēšanas jautājums – pretējā gadījumā attiecīgā ražotāja preces vairs nebūs pieejamas pie konkrētā tirgotāja. “Tas vēlreiz parāda, ka konkurence mazumtirdzniecībā, īpaši pārtikā, šobrīd nedarbojas,” atzīmēja ministrs.

Šmits piebilda, ka viņu neuztrauc, ja uzliek 300% uzcenojumu kamambēra sieram vai franču šampanietim, bet, ja tādu uzliek vietējā ražojuma grūbām vai putraimiem, kas ir pamata grozs ļoti daudziem Latvijas iedzīvotājiem, tād tā nav normāla politika un

tā nav arī patriotiska cenu politika.

Ministrs pauda atbalstu idejai, ka varētu publiskot informāciju, kā veidojas cenas veikalos. “Tas, ka konkurences nestrādāšanas apstākļos varētu parādīt patieso ainu, ir simpātiska ideja,” sacīja ministrs, piebilstot, ka runa ir par cenu “atvēršanu”, nevis regulēšanu.

Viņš arī piebilda, ka Konkurences padome šobrīd analizē, kā veidojas uzcenojums piecās produktu grupās, un tās secinājumi ir gaidāmi drīzumā.

Lasiet arī: Ražotāji savu cenu mazinot, bet pārtika veikalos sadārdzinās

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas