Latvija paraksta 164 miljonus eiro vērtu līgumu par artilērijas sistēmas Himars iegādi

Latvija ir parakstījusi līgumu ar ASV par “Himars” raķešu artilērijas sistēmu un munīcijas iegādi, un līguma kopējā summa ir aptuveni 180 miljoni ASV dolāru (164, 2 miljoni eiro), paziņojis aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

NBS bruņojumā būs arī tālās darbības un augstas precizitātes “Atacms” raķetes, kas būtiski pastiprinās NBS uguns jaudu. Šis ir vēl viens būtisks solis Latvijas un ASV stratēģiskās partnerības stiprināšanā un NATO aizsardzības spēju attīstībā, uzsver ministrs.

“Himars” sistēmas varētu saņemt 2026./2027.gadā, septembra sākumā žurnālistiem atklāja Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons.

Jau ziņots, ka nesen noslēgts līgums par Latvijai paredzētās pretkuģu raķešu sistēmu “Naval Strike Missile” (NSM) iegādi un līguma kopējā summa ir 105 miljoni ASV dolāru (97,4 miljoni eiro), turklāt lielāko daļu izmaksu segs ASV puse. Sistēmas NSM ražo ASV uzņēmums “Raytheon” un Norvēģijas uzņēmums “Kongsberg”.

Plānots, ka NMS sāks ieviest no 2026.gada, bet pilnībā būs piegādāta 2027.gadā.

Tāpat Latvijas Aizsardzības ministrija 30.novembrī parakstīja līgumu par vidējās darbības pretgaisa aizsardzības sistēmas “IRIS-T” piegādi. Ar Vācijas uzņēmuma “Diehl Defence” parakstītā līguma summa ir aptuveni 600 miljoni eiro. Sistēma Latvijai tiks piegādāta 2026.gadā.

Lasiet arī: Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Garisons iesniedzis atlūgumu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas