Latvijā pērn veikti bezskaidrās naudas norēķini par 259,1 miljardu eiro

Latvijas Bankas preses dienests ziņo, ka mūsu valsts maksājumu pakalpojumu sniedzēji – kredītiestādes, elektroniskās naudas iestādes, maksājumu iestādes, krājaizdevu sabiedrības, Latvijas Banka un Valsts kase – 2022.gadā veica 730 miljonus savu klientu bezskaidrās naudas maksājumu par 259,1 miljardu eiro.

Vidēji dienā veikti tika veikti divi miljoni maksājumu 709,8 miljonu eiro apjomā. Salīdzinājumā ar 2021.gadu kopējais klientu bezskaidrās naudas maksājumu skaits palielinājās par 25%, bet maksājumu kopapjoms – par 18%.

Tas ir straujākais kāpums pēdējo gadu laikā,

kas saistīts ar diviem faktoriem. Pirmais ir iedzīvotāju aktivitātes palielināšanās, otrais – apjomu pieaugumu daļēji ietekmējusi arī augstā inflācija 2022.gadā.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, visbiežāk lietotie klientu bezskaidrās naudas maksājumi bija karšu maksājumi (61% no kopējā bezskaidrās naudas maksājumu skaita) un klientu kredīta pārvedumi (38% no kopējā bezskaidrās naudas maksājumu skaita).

Lai nodrošinātu karšu maksājumu veikšanu, 2022.gada beigās Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzēji bija izdevuši 2,1 miljonu maksājumu karšu (vidēji 1,1 karte uz vienu iedzīvotāju). No tām lielākā daļa bija kartes ar debeta funkciju.

Iedzīvotājiem bija pieejami 43.6 tūkst. karšu pieņemšanas vietu (POS) un 898 bankomātu. Tāpat 2022.gada beigās Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzēji bija atvēruši trīs miljonus klientu norēķinu kontu (tie ir vidēji 1,6 norēķinu konti uz vienu iedzīvotāju).

Latvijas Banka atgādina, ka tā organizē un uztur maksājumu sistēmu infrastruktūru Latvijā – tajā skaitā divas pilnībā automatizētas maksājumu sistēmas, ar kuru palīdzību tiek nodrošināti starpbanku norēķini eiro. TARGET2-Latvija ir starpbanku eiro maksājumu sistēma, kas ietilpst Eiropas Vienotajā automatizētajā reālā laika bruto norēķinu sistēmā TARGET2. Latvijas Bankas elektroniskā klīringa sistēma (EKS sistēma) tiek izmantota neliela apjoma maksājumiem.

2017.gada augustā Latvija kā pirmā eiro zonā sāka izmantot zibmaksājumus – inovatīvus, modernus, zibenīgus starpbanku pārskaitījumus, kas pieejami jebkurā diennakts laikā, arī brīvdienās un svētku dienās. Šajā īsajā laikā zibmaksājumi kļuvuši pieejami jau vairāk nekā 90% Latvijas kredītiestāžu klientu un iemantojuši starpbanku maksājumu standarta, nevis ekskluzīva pakalpojuma statusu.

Latvijas Banka izveidojusi un uztur arī Zibsaišu reģistru, kas nodrošina iespēju veikt starpbanku maksājumus, norādot tikai saņēmēja mobilā tālruņa numuru, bez nepieciešamības zināt un katram maksājumam ievadīt norēķinu konta numuru. Pašlaik šo iespēju piedāvā AS Citadele banka, Swedbank AS, AS SEB banka un lielākās Igaunijas komercbankas. Paredzams, ka Zibsaišu reģistra dalībnieku skaits turpinās augt.

Nākamais Latvijas Bankas sniegto inovatīvo maksājumu pakalpojumu attīstības posms ir saistīts ar ieceri ieviest zibenīgus maksājuma pieprasījumus starpbanku līmenī.

Lasiet arī: Janvārī četru lielāko banku klientiem Latvijā izkrāpti 965 400 eiro

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas