Latvijas Banka samazinājusi inflācijas prognozi šim gadam līdz 1,5%

Latvijas Banka samazinājusi gada vidējās inflācijas prognozi šim gadam līdz 1,5% pretstatā decembrī prognozētajiem 2%, trešdien, 27.martā, Latvijas Bankas rīkotajā diskusijā sacīja Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste.

Viņš skaidroja, ka inflācijas prognozi visnozīmīgāk ietekmē būtiski zemākas globālās dabasgāzes cenas.

Savukārt 2025.gadam gada vidējās inflācijas prognoze samazināta līdz 1,9% pretstatā decembrī prognozētajiem 2,3%, bet 2026.gadam inflācijas prognoze saglabāta nemainīga 1,8% apmērā.

Rutkaste skaidroja, ka vidējā termiņā inflāciju turpinās ietekmēt noturīgais atalgojuma kāpums, kas neļauj pamatinflācijai jeb inflācijai bez enerģijas un pārtikas cenām sarukt tikpat strauji kā kopējai inflācijai. Darbaspēka izmaksu pieaugums rada riskus Latvijas tautsaimniecības izaugsmei un konkurētspējas noturībai.

Latvijas Banka sagaida, ka 2024.gadā pamatinflācija Latvijā būs 4% apmērā, 2025.gadā – 3,6%, bet 2026.gadā – 2,9%.

Lai gan inflācija ir būtiski samazinājusies arī globāli, izaicinājumi turpmākai pasaules tautsaimniecības attīstībai joprojām ir būtiski – nenoteiktība pasaulē saglabājas augstā līmenī un notikumi liecina par ģeopolitiskās spriedzes pieaugumu, sacīja Rutkaste.

Eirozonā inflācija un tautsaimniecības izaugsme tiek prognozēta mazāka nekā decembra prognozēs, un, lai gan Eiropas Centrālās bankas Padome turpina īstenot ierobežojošu monetāro politiku, finanšu tirgi paredz, ka pagrieziena punkts vairs nav tālu, tāpēc finanšu nosacījumi eirozonā jau kļuvuši labvēlīgāki.

Tāpat Rutkaste piebilda, ka, neraugoties uz turpmāk zemāku procentu likmju gaidām, banku sektorā jaušama piesardzība gan no kredītu pieprasījuma, gan piedāvājuma puses.

Lasiet arī: Procentu likmju samazināšanu ECB varētu sākt vasaras sākumā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas